EN

Woonverzekeringen vergelijken

De prijzen van woonverzekeringen kunnen sterk verschillen. Dat heeft verschillende redenen. De belangrijkste reden is in principe de dekking. Sommige verzekeraars bieden een uitgebreidere dekking aan en dat heeft natuurlijk een prijskaartje. Anderzijds zijn er verzekeraars die ongunstige voorwaarden opleggen voor een gunstige premie. Door woningverzekeringen te vergelijken is het mogelijk om de ideale middenweg te vinden.

man vergelijkt woonverzekering achter zijn laptop

Wat je moet weten voor het vergelijken van je woonverzekering

Als je een woonverzekering wilt afsluiten of als je de huidige woonverzekering wilt vergelijken, is het belangrijk om te weten welke gegevens de verzekeraar nodig heeft om een goed voorstel uit te brengen. Zo heeft een woonverzekeraar bijvoorbeeld informatie nodig over het huishouden, de geboortedatum, het nettomaandinkomen en de aanwezigheid van waardevolle spullen. Daarnaast is het van belang om te letten op de dekking van de verzekering en om dus niet alleen rekening te houden met de prijs van de woonverzekering.

Benodigde gegevens voor het vergelijken van woonverzekeringen

Niet elke verzekeraar heeft evenveel informatie nodig om een prijsvoorstel uit te brengen, maar in ieder geval zal de gegevensstroom immens zijn. De woonverzekering bestaat uit de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Wat de verzekeraar nodig heeft, is onder andere afhankelijk van de dekking die wordt gekozen.  Over het algemeen heeft een verzekeraar onderstaande informatie nodig om een voorstel uit te kunnen brengen.

Benodigde informatie Onderdeel woonverzekering Waarom heeft de verzekeraar dit nodig?
Informatie over het huishouden Inboedelverzekering Opstalverzekering AansprakelijkheidsverzekeringHoe meer mensen er in een woning wonen, hoe groter het risico op schade is. Bovendien houden kinderen een groter risico in.
Geboortedatum Inboedelverzekering Tot de 70ste verjaardag verzamelen mensen elk jaar meer spullen en neemt de waarde van de inboedel toe. Nadien neemt de waarde van de inboedel af.
Nettomaandinkomen InboedelverzekeringIemand die meer verdient, koopt vaak duurdere spullen. De waarde van de inboedel is dan ook hoger.
Postcode en huisnummer Inboedelverzekering Opstalverzekering AansprakelijkheidsverzekeringAfhankelijk van de woonplaats neemt bijvoorbeeld het risico op inbraakschade toe.
Aanwezigheid van waardevolle spullen (bv. kunst en antiek) InboedelverzekeringOptioneel kan een hogere dekking verkregen worden. Uiteraard in ruil voor een premieopslag.
Beveiliging (politiekeurmerk Veilig Wonen) InboedelverzekeringHet risico op inbraakschade daalt.
Type woning (bv. rijtjeswoning, hoekwoning, appartement enzovoort) OpstalverzekeringEen vrijstaande woning is sterker onderhevig aan weersinvloeden en geniet geen bescherming door de andere woningen.
Woonoppervlak Inboedelverzekering OpstalverzekeringHoe groter het woonoppervlak, hoe meer spullen de verzekerde verzamelt en hoe groter de kans op schade.
Type dak OpstalverzekeringRieten daken hebben meer kans op brandschade. Bitumen daken hebben meer kans op waterschade.
Ouderdom van de woning OpstalverzekeringOude woningen zijn gebouwd volgens oude technieken en houden een groter risico in.
Type muren en vloeren OpstalverzekeringHouten muren en vloeren houden bij brand een groter risico in.
FunderingOpstalverzekeringDe funderingsschade bij een fundering op heiwerk is vaak groter.
Extra gewenste dekkingen (bv. glasverzekering) Inboedelverzekering Opstalverzekering AansprakelijkheidsverzekeringEen ruimere dekking betekent ook een hoger risico en dus een hogere premie.
Eigen risico Inboedelverzekering Opstalverzekering AansprakelijkheidsverzekeringBij een hoger eigen risico moet de verzekeraar minder schade uitkeren bij een schadegeval. Hierdoor kan de verzekeraar een lagere premie voorstellen.

Aandachtspunten bij het vergelijken van woonverzekeringen

De dekking van een woonverzekering kan sterk verschillen. Daarom volstaat het niet om alleen te letten op de prijs van een woonverzekering, maar ook inhoudelijk het een en ander na te gaan. Bij het vergelijken van woonverzekeringen moet er onder andere gelet worden op:

  • De te betalen premie

  • Het eigen risico

  • De gedekte risico's

  • De maximale schade-uitkeringen

  • Het al dan niet aanwezig zijn van een garantie tegen onderverzekering

  • Enzovoort

Als het gaat om woonverzekeringen is er een belangrijk onderscheid tussen huurders en eigenaar-bewoners. Huurders hebben namelijk alleen een inboedelverzekering nodig, terwijl eigenaar-bewoners zowel een opstal- als een inboedelverzekering moeten afsluiten. Hierbij is het belangrijk om te letten op wat wel en niet wordt gedekt.

Stappenplan om woonverzekeringen te vergelijken

Het vergelijken van woonverzekeringen is niet moeilijk. Er bestaan vergelijkingswebsites die daarbij helpen. Deze zijn gratis te gebruiken. Wel is het aanbevolen om steeds bij verschillende vergelijkingswebsites te vergelijken omdat verzekeraars niet altijd overal bij zijn aangesloten.

  1. Verzamel de benodigde gegevens

    Doe het nodige voorbereidingswerk en begin in elk geval met het verzamelen van alle gegevens die nodig zijn. Noteer ook al je persoonlijke wensen, bijvoorbeeld over extra dekkingen.

  2. Maak vergelijkingen

    Put de gegevens in bij verschillende vergelijkingswebsites. Deze websites stellen vaak de goedkoopste verzekeraars voor, maar ze zijn niet altijd de beste keuze.

  3. Neem alles grondig door

    Neem er even bovenstaand overzicht bij. Vergelijk de verschillende voorstellen niet alleen op de te betalen premie, maar ook op de andere relevante factoren zoals het eigen risico, de dekkingen enzovoort.

  4. Kies de beste woonverzekering

    Het is geen enkel probleem om rechtstreeks via de vergelijkingswebsite contact op te nemen met de verzekeraar. Vergelijkingswebsites kosten de consument niks en verzekeraars rekenen er ook geen toeslag voor aan.

Veelgestelde vragen over woonverzekeringen vergelijken

Als huiseigenaar of huurder wil je natuurlijk goed verzekerd zijn voor eventuele schade aan je woning en bezittingen. Het vergelijken van woonverzekeringen kan helpen om de juiste keuze te maken. Je kan ook een besparing realiseren. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met de verzekering van bijgebouwen en de fundering van je woning? Misschien heb je nog andere vragen? Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over het vergelijken van woonverzekeringen en geven we je handige tips om het vergelijken te vergemakkelijken.

Zijn bijgebouwen automatisch meeverzekerd?

Niet altijd en niet alle vergelijkingswebsites bieden de mogelijkheid om die informatie door te geven. Geef het daarom eventueel nog zelf even door aan de verzekeraar of bekijk vooraf de voorwaarden. Houd er wel rekening mee dat de herbouwwaarde, en zo ook de premie, stijgt als bijgebouwen verzekerd zijn.

Is de fundering overal meeverzekerd?

Neen. Bij de meeste verzekeraars is ook de fundering meeverzekerd, maar er zijn ook verzekeraars waarbij dat niet het geval is. Soms is het dan wel mogelijk om hiervoor een aparte verzekering af te sluiten. Neem altijd de voorwaarden door of vraag extra informatie op.

Kan ik de opstal- en inboedelverzekering niet individueel vergelijken?

Natuurlijk wel, maar in de praktijk is het toch interessanter om ze te combineren. Bij twee verzekeraars verzekeren, betekent ook twee verschillende polissen die niet altijd goed bij elkaar aansluiten. Hierdoor kunnen sommige zaken niet of onvoldoende verzekerd zijn. Bovendien maakt het de afwikkeling van een schadegeval moeilijker. Dezelfde informatie moet dan meermaals doorgegeven worden.

Moet ik als appartementseigenaar ook woonverzekeringen vergelijken?

Meestal niet. Vaak is de opstal al goed verzekerd door de VvE en volstaat het om inboedelverzekeringen te vergelijken. Vergeet eventueel niet om een dekking eigenarenbelang op te laten nemen.

Is de contractduur overal hetzelfde?

Neen, maar meestal gaat het om jaarcontracten. Sommige verzekeraars bieden ook maandcontracten aan. Let ook altijd goed op de opzegmogelijkheden want die kunnen eveneens verschillen.