EN
goed voorbereid de weg op met technologie en basis benodigheden

Met een gerust hart de weg op: benodigdheden voor elke bestuurder

Een autorit begint niet met het starten van de motor, maar met de juiste voorbereiding. Veilig en comfortabel de weg opgaan is een combinatie van een goede planning, de juiste spullen en een bewuste mindset. Of je nu dagelijks van werk naar huis rijdt of een vakantierit op de planning hebt staan, er zijn een aantal essentiële zaken die elke bestuurder zou moeten weten en bij zich moet hebben. In dit blog zetten we alles op een rijtje, om verassingen onderweg te voorkomen.

In dit artikel

    Onderhoud: de basis voor zorgeloos rijden

    Het begint allemaal met een goed onderhouden auto. Regelmatig een onderhoudsbeurt plannen is zeker geen overbodige luxe, het is zelfs een must. Een goed werkende motor, nieuwe banden en verse olie zorgen ervoor dat je auto niet alleen veilig blijft rijden, maar ook zuinig blijft en langer meegaat.

    Zelf kun je de bandenspanning controleren. Een te lage bandenspanning kost je meer brandstof, maar zorgt ook voor slijtage van de banden en een groter risico op een klapband. Vergeet ook de koelvloeistof en de ruitenwisservloeistof niet. Het is een kleine moeite en het kan je een hoop ellende schelen.

    Benodigdheden in de auto

    Er zijn bepaalde spullen die je altijd in de auto moet hebben liggen. Denk hierbij aan:

    • Gevarendriehoek en veiligheidshesjes: in veel landen is dit zelfs verplicht. Zorg dat je deze bij je hebt en dat je weet waar je ze kunt vinden in geval van nood.

    • Startkabels: een lege accu kan iedereen overkomen, vooral in de winter. Startkabels zijn dan essentieel om dit snel op te lossen, zodat je weer verder kunt.

    • EHBO-kit: een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg dat je altijd een EHBO-kit bij je hebt en dat je deze bijvult als je iets gebruikt.

    • Reserveband en krik: een lekke band komt nooit goed uit. Met een reserveband en de juiste gereedschappen ben je zo weer onderweg.

    • Oplaadkabels en powerbank: een lege telefoon kan de pret flink drukken onderweg, zeker als je hulp nodig hebt of de weg niet weet. Zorg dat je nooit zonder batterij komt te zitten.

    Tools en apps

    Naast deze lijst met fysieke items, zijn er ook digitale hulpmiddelen die je leven als bestuurder een stuk makkelijker en veiliger kunnen maken. Zorg dat je een goede navigatie-app hebt die ook offline werkt, zoals Google Maps of Waze.. Zorg dat je de app van je verzekeraar op je telefoon hebt en dat je weet welk nummer je moet bellen bij autopech. Je hoopt het nooit nodig te hebben, maar het is beter om dit soort zaken vooraf te regelen.

    Rijden in slecht weer

    Het is helaas niet elke dag zonnig en droog. In sommige gevallen moet je rijden door sneeuw, regen of hagel en dat kan een rustig ritje ineens een heel stuk uitdagender maken. De volgende tips houden je veilig, ondanks de uitdagingen van het weer.

    Bij regen is het belangrijk dat je ruitenwissers optimaal werken. Als je merkt dat je ruitenwisser je zicht belemmeren, laat deze dan zo snel mogelijk vervangen. Zet je lichten aan en hou wat meer afstand dan normaal, je remweg is langer bij regen.

    Staat de winter voor de deur? Grote kans dat je te maken krijgt met sneeuw en ijs. Goede winterbanden zijn belangrijk en rij vooral lekker rustig, want de remweg kan langer zijn dan je gewent bent. Vermijd plotselinge stuurbewegingen en rem niet te hard of abrupt.

    Rijden bij extreme weersomstandigheden is niet ideaal, maar helaas kun je het niet altijd vermijden. Als het extreem warm is, zorg dan dat je genoeg water bij je hebt. Ga je op wintersportvakantie en krijg je te maken met extreme kou? Neem dan altijd een deken mee en zorg voor voldoende snacks en water in de auto. Mocht je onverhoopt stil komen te staan, ben je in ieder geval goed voorbereid.

    Een passende verzekering

    Een ongeluk kan iedereen gebeuren en dan is het super belangrijk dat je goed verzekerd bent. Controleer regelmatig of je verzekering nog aansluit bij je situatie. Als je meer kilometers rijdt dan toen je de verzekering afsluit is het misschien verstandig om uit te breiden van een WA-verzekering naar een WA Plus van Univé.

    Naast je basisverzekering, die trouwens verplicht is voor iedereen in Nederland, kun je ook nadenken over aanvullende verzekeringen zoals een inzittendenverzekering die medische kosten dekt voor jou en je passagiers. Op het gebied van verzekeringen is er heel veel mogelijk, zorg dat je weet wat de opties zijn en kies vervolgens de verzekeringen die het beste bij jouw situatie passen.

    Comfort en veiligheid onderweg

    Naast de genoemde benodigheden zijn er ook nog een aantal accessoires die het rijden gewoon een stuk aangenamer maken. Denk aan dingen zoals een telefoonhouder zodat je je navigatie altijd goed kunt zien, een zonnebril met gepolariseerde glazen om vervelende reflecties tegen te gaan. Reis je veel met kinderen? Zorg dan voor entertainment onderweg, zo kan jij je focussen op de weg terwijl de kids zich achterin ook goed vermaken. Een goede voorbereiding maakt echt verschil, zeker bij een lange autorit.

    Voorbereid op pech onderweg

    Je hoopt het nooit mee te maken, maar autopech komt helaas toch regelmatig voor. Je kunt er daarom voor kiezen om bij je verzekering een extra pakket af te sluiten voor pechhulp. Dat kan je een hele hoop stress, tijd en geld schelen op het moment dat het misgaat. Daarnaast is het ook belangrijk dat je zelf weet hoe je bepaalde dingen kunt oplossen.

    Een band vervangen is zeker niet zo moeilijk als het lijkt, dus met een paar oefenrondes kun je dat vast en zeker ook zelf.

    Goed uitgerust op weg

    Met de juiste voorbereiding kom je al een heel eind, maar het is ook belangrijk dat je zelf fris en fruitig bent voor je achter het stuur stapt. Je denkt misschien dat je het wel aankan, maar als je echt vermoeid bent is autorijden geen goed idee. Ga dan liever met het openbaar vervoer of vraag of iemand je kan brengen en halen. Het is misschien niet ideaal, maar een auto ongeluk is echt zo gebeurd, zeker als je zelf niet scherp bent.