Het verzekeren van een tractor
Als je een tractor koopt of een kenteken laat overschrijven op jouw naam, ben je verplicht om een tractorverzekering af te sluiten. Verzekeringen zijn belangrijk om je bezittingen te beschermen en onvoorziene kosten te dekken. Dit geldt ook voor tractoren, voertuigen die over het algemeen een aanzienlijke investering vergen. Een tractorverzekering sluit je niet zomaar af, er komt relatief veel bij kijken. Je dient bijvoorbeeld na te denken over de ideale dekking voor schade, diefstal en aansprakelijkheid. Er zijn verschillende factoren die de verzekeringspremie beïnvloeden en het vergelijken van tractorverzekeringen is aan te raden.
Inhoud
Soort tractorverzekering
Een agrarisch bedrijf kan niet zonder een of meerdere tractoren. Het zijn de tractoren die helpen bij het binnenhalen van de oogst, bij het ploegen van de akkers en bij het bemesten van de grond. Een WA-dekking is in ieder geval noodzakelijk als je een tractor op de openbare weg gebruikt. Maar aanvullend zijn er nog een aantal andere dekkingen die zeker te overwegen zijn. Houd er rekening mee dat de meeste verzekeraars enkel uitkeren als de tractor apk-gekeurd is, tenzij er een uitzondering op de apk-plicht geldt.
WA-verzekering tractor
De WA-dekking voor tractoren is de standaarddekking die verplicht is eenmaal een tractor op de openbare weg wordt gebruikt, bijvoorbeeld om van het ene veld naar het andere veld te rijden. Zonder een WA-verzekering krijg je een boete. Deze wettelijk verplichte tractorverzekering is er vooral om andere weggebruikers te beschermen. Het zorgt ervoor dat ze gegarandeerd een schadevergoeding krijgen als de tractor een ongeval veroorzaakt en de tractorbestuurder hiervoor aansprakelijk is. Er geldt mogelijk een eigen risico. De WA-verzekering voor tractoren zal niet de schade aan de eigen tractor vergoeden. Naast een verzekeringsplicht voor tractoren geldt er ook een kentekenplaatplicht voor tractoren.
Beperkt casco (WA+) tractor
Als aanvulling op de WA-verzekering voor tractoren is het mogelijk om andere soorten schade te verzekeren, bijvoorbeeld brandschade. Dit wordt gedekt door de verzekering beperkt casco. Naast brandschade worden ook stormschade, diefstal en ruitbreuk verzekerd op basis van de WA+-verzekering voor tractoren. De dekkingsmogelijkheden, het eigen risico en de voorwaarden zullen per verzekeraar verschillen. Het is belangrijk om hier goed naar te informeren.
Volledig casco tractor
De meest uitgebreide verzekering voor tractoren is de cascodekking. Naast de WA-dekking en de WA+-dekking is dan ook bijvoorbeeld eigen schade door een eigen fout verzekerd, juist als andere schade ten gevolge van een van buiten komend onheil. Deze verzekering biedt dan wel de meest uitgebreide dekking, maar daar kleeft uiteraard ook een hoger prijskaartje aan vast. Deze uitgebreide dekking is vooral aan te raden bij nieuwe tractoren. Bij oudere tractoren is dit minder interessant.
Aanvullende dekkingen tractorverzekering
Aanvullende dekkingen zijn optionele verzekeringen die extra bescherming bieden bovenop de standaarddekking van de tractorverzekering. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een inzittendenverzekering, een verzekering voor schade aan eigen gebouwen of een aanvullende dekking voor een afvallende lading. Deze aanvullende dekkingen kunnen in een hogere verzekeringspremie resulteren, maar bieden wel veel extra zekerheid en financiële bescherming in het geval van onvoorziene omstandigheden. Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke aanvullende dekkingen relevant zijn voor jouw specifieke situatie en behoeften. Een verzekeringsagent kan je hierover adviseren.
Inzittendenverzekering
De inzittendenverzekering voor tractoren is een aanvullende dekking ter bescherming van de personen die in de tractor zitten. Hieronder vallen zowel de passagier(s) als de bestuurder van de tractor. De inzittendenverzekering dekt letselschade bij inzittenden en schade aan de spullen van de inzittenden. De inzittendenverzekering voor tractoren geldt ongeacht wie er aansprakelijk is voor het ongeval en geldt zelfs wanneer er geen aansprakelijke partij is.
Extra aanrijdingsschade
De dekking extra aanrijdingsschade is een aanvullende dekking voor schade die de tractor aan eigen voertuigen of eigen gebouwen veroorzaakt, bijvoorbeeld wanneer een tractor tegen een eigen schuur aanrijdt. Vaak is ook de schade die is veroorzaakt aan gebouwen of voertuigen die zijn gehuurd of geleend gedekt. Houd echter rekening met een eigen risico en met een dekkingsbeperking van bijvoorbeeld 500.000 euro.
Afvallende lading
Wanneer je tijdens het rijden een lading verliest, kan deze lading schade veroorzaken aan andere weggebruikers. De aansprakelijkheid voor afvallende lading is meestal gewoon verzekerd door de WA-verzekering voor tractoren. De schade aan de lading zelf, dien je over het algemeen aanvullend te verzekeren. Daarvoor kies je voor de dekking afvallende lading. Houd er rekening mee dat schade die ontstaat tijdens het laden en lossen vaak is uitgesloten bij deze aanvullende dekking. Deze schade is dan gedekt door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Ook dat is een verzekering die onmisbaar is voor professionals in de agrarische sector.
Verhuur aan derden
Agrarische bedrijven vinden vaak veel steun bij elkaar. Zo worden materialen, werktuigen en zelfs tractoren als eens aan elkaar geleend of verhuurd. Bij schade kan dit voor problemen zorgen, bijvoorbeeld als de huurder niet over een goede tractorverzekering beschikt. Daarom is het mogelijk om een aanvullende dekking aan de eigen tractorverzekering toe te voegen. Deze aanvullende dekking zal ook schade bij verhuur aan derden vergoeden. Het is in ieder geval belangrijk om het voorkomen van verhuur aan derden, ook als dit louter incidenteel is, aan de tractorverzekeraar door te geven.
Rechtsbijstandverzekering
Wanneer er een juridisch conflict ontstaat over de tractor, bijvoorbeeld een juridisch conflict bij een aanrijding of bij het onderhoud van de tractor, zal deze aanvullende rechtsbijstandverzekering voor rechtsbijstand zorgen. Het gaat dan in de eerste plaats om juridisch advies in samenwerking met een juridische partner van de verzekeraar. Indien er uiteindelijk moet worden geprocedeerd, zal de verzekeraar bijdragen in de advocaat- en gerechtskosten.
Ondergrondse schade
Bij het ploegen van de grond of bij ander gebruik van de tractor is het mogelijk dat er schade wordt veroorzaakt aan ondergrondse zaken, bijvoorbeeld waterleidingen of kabels. Dergelijke schade kan hoog oplopen. Een aanvullende dekking ondergrondse schade beschermt je hiertegen. Het gedekte bedrag wordt in de polis beperkt en er is vrijwel altijd sprake van een eigen risico.
Eigen gebrek
De aanvulling dekking ‘eigen gebrek’ is een verzekering die schade en kosten aan de tractor vergoedt die het gevolg zijn van materiaalfouten of constructiefouten. Vaak is bij een eigengebrekdekking ook schade door een foute bediening of door foutief gebruik verzekerd, bijvoorbeeld bij overbelasting. Niet elke verzekeraar zal echter onoordeelkundig gebruik dekken, dit verschilt per verzekeraar. Houd in ieder geval rekening met dekkingsbeperkingen. Zo is deze aanvullende verzekering vaak enkel mogelijk voor relatief jonge tractoren, bijvoorbeeld tot en met 60 maanden oud. Soms kan deze periode in ruil voor een hogere premie worden verlengd, bijvoorbeeld tot 84 maanden.
De eigengebrekdekking is niet altijd interessant. Het kan namelijk dat de tractor reeds met een fabrieksgarantie komt. Dan is een eigengebrekdekking niet altijd nodig. Eventueel kan er na afloop van de fabrieksgarantie wel in een eigengebrekdekking van de verzekeraar worden gestapt. Niet elke verzekeraar biedt deze mogelijkheid echter aan. Soms verbindt men er ook voorwaarden aan vast. Daarom is het aan te raden om hier vooraf naar te informeren.
Werkgeversaansprakelijkheid
De dekking WEGAM of werkgeversaansprakelijkheid motorrijtuigen is een aanvullende dekking voor werkgevers die medewerkers met de tractor laten rijden. Op basis van de rechtspraak kan de werkgever namelijk aansprakelijk worden gesteld als een werknemer letselschade oploopt bij het gebruik van een tractor. Verschillende verzekeraars bieden aanvullende verzekeringen om de werkgever tegen dergelijke schadeclaims te beschermen.
Oldtimerverzekering tractor
Voor een oude tractor, vaak 30 jaar of ouder, is het mogelijk om een oldtimerverzekering af te sluiten. Een oldtimerverzekering voor tractoren is in principe enkel mogelijk voor een tractor die voor plezierritjes en voor oldtimerevenementen wordt gebruikt, niet voor tractoren die gewoon op het veld worden gebruikt. Een oldtimerverzekering is flink goedkoper dan een klassieke tractorverzekering, maar er zijn wel een aantal voorwaarden en beperkingen aan verbonden.
Alles over de oldtimerverzekeringKosten van een tractorverzekering
De kosten van een tractorverzekering kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Het is belangrijk om vooraf na te gaan welke tractorverzekering bij jou past en om vervolgens na te gaan wat dit kost. Door goed op de hoogte te zijn van welke factoren de kostprijs van een tractorverzekering beïnvloeden, kan je soms flink besparen op de tractorverzekering.
Waarde van de tractor: Hoe duurder de tractor is, des te hoger de verzekeringspremie bij een cascodekking zal zijn.
Kenmerken van de tractor: Een grote, zware en sterke tractor verzekeren zal over het algemeen duurder zijn dan een kleine en lichte tractor verzekeren. Dit komt omdat een grote, zware en snelle tractor meer schade kan aanrichten.
Gebruik: Voor tractoren die voor zakelijke doeleinden worden gebruikt, zal de verzekeringspremie meestal hoger liggen dan bij tractoren die alleen voor een hobby worden gebruikt. De goedkoopste tractorverzekering is de oldtimerverzekering. De tractor wordt dan enkel gebruikt voor events en plezierritjes.
Type verzekering: Een uitgebreidere verzekering met aanvullende dekkingen zal meestal een hogere verzekeringspremie met zich meebrengen.
Verzekeringsmaatschappij: De prijzen van verschillende verzekeringsmaatschappijen kunnen sterk verschillen. Het is daarom verstandig om meerdere offertes op te vragen en met elkaar te vergelijken.
Locatie: In sommige gebieden met een hoger risico op schade kunnen verzekeringspremies hoger zijn.
Rij- en ongevallenhistorie: Een schadevrije rijhistorie kan leiden tot een lagere verzekeringspremie, terwijl het hebben van ongevallen of veroordelingen de verzekeringspremie kunnen verhogen.
Eigen risico: Het kiezen voor een hoger eigen risico kan leiden tot een lagere verzekeringspremie.
Betalingsfrequentie: Het betalen van de verzekeringspremie in één keer kan leiden tot een korting op de totale verzekeringskosten.
Samenvoegen van verzekeringen: Het samenvoegen van meerdere verzekeringen bij één verzekeringsbedrijf, bijvoorbeeld de tractorverzekering en de autoverzekering, kan leiden tot kortingen en andere voordelen.
Er zijn duidelijk veel factoren die de kostprijs van een tractorverzekering beïnvloeden. Vraag daarom altijd verschillende offertes op en speel met factoren als het eigen risico om na te gaan welke tractorverzekering binnen het budget past en nog altijd een passende bescherming biedt.
Tractorverzekeringen vergelijken
Bij het vergelijken van tractorverzekeringen dien je niet alleen te kijken naar de prijs. De exacte dekkingen kunnen namelijk ook al eens flink verschillen. Stel je daarom in de eerste plaats de vraag wat je risicobereidheid is. En ga vervolgens op zoek naar een tractorverzekering die hiermee aansluit. Een passend eigen risico, passende uitsluitingen en passende voorwaarden zijn belangrijk.
De beste manier om tractorverzekeringen te vergelijken, is door verschillende offertes op te vragen en de polisvoorwaarden naast elkaar te leggen. Schenk daarbij ook aandacht voor premiekortingen. Weet bovendien dat steeds meer verzekeraars een no-claimregeling kennen waarbij het mogelijk is om te besparen op de tractorverzekering. Dit kan een goede reden zijn om de voorkeur te geven aan een bepaalde tractorverzekeraar.
De aansprakelijkheid na een tractorongeluk
Tractor- en trekkerongelukken komen relatief vaak voor. Jaarlijks zouden er in ons land ongeveer tien personen om het leven komen ten gevolge van een trekkerongeluk. Daarnaast komen veel mensen in het ziekenhuis terecht of lopen ze letselschade op ten gevolge van een ongeluk met een tractor. Soms gaat het om de bestuurder zelf en soms gaat het om een omstander. Wie aansprakelijk is voor het tractorongeluk is afhankelijk van de omstandigheden van het geval.
Rijbewijs-T en ongeval zonder tractorrijbewijs
Sinds 1 juli 2015 geldt het verplichte trekkerrijbewijs of het rijbewijs categorie T. Hierbij bedraagt de minimumleeftijd voor het behalen van het rijbewijs 16 jaar. Wie onvoldoende rijvaardig is, geen rijbewijs heeft en hierdoor een verkeersongeval veroorzaakt, zal mogelijk aansprakelijk zijn voor de schade. Indien dat het geval is, moet de tractorbestuurder zonder een geldig rijbewijs de schade vergoeden.
Alles over het rijbewijs voor een tractor of trekkerOngeluk op eigen boerenerf
Zeker niet alle tractorongelukken vinden plaats op de openbare weg. Soms vindt een tractorongeluk plaats op het eigen boerenerf. Het slachtoffer kan bijvoorbeeld de landbouwer zelf zijn of een van de medewerkers. Dat ongelukken op het eigen boerenerf relatief vaak voorkomen, heeft verschillende redenen. Zo is een tractor nog altijd vooral een werkvoertuig dat dus vooral op het erf wordt gebruikt. Daarnaast waant men zich op het eigen boerenerf vaak heel veilig, terwijl dat meestal onterecht is. Ook op een boerenerf kunnen bijvoorbeeld spelende kinderen komen.
Aansprakelijkheid bijzondere voertuigen
Bij een verkeersongeluk zal altijd worden nagegaan wie voor het ongeval aansprakelijk is. Dit is ook het geval indien er bijzondere voertuigen bij het ongeluk betrokken zijn, bijvoorbeeld een tractor. Als er sprake is van een verkeersongeval kan het bijvoorbeeld dat de tractorbestuurder een verkeersovertreding heeft begaan. Denk bijvoorbeeld aan een overtreding op de maximumsnelheid voor tractoren. Op basis hiervan kan de tractorbestuurder aansprakelijk zijn. Maar ook als de tractorbestuurder zich netjes aan de verkeersregels heeft gehouden, kan het dat er een schadevergoeding te betalen is. Dit is het geval als een zwakke verkeersdeelnemer bij het ongeval betrokken is.
Tractorongeluk met een werknemer
Wanneer een werknemer bij een tractorongeluk betrokken is, kan dit een bedrijfsongeval zijn. Dat wil zeggen dat de werkgever de letselschade van de werknemer moet vergoeden. In de meeste gevallen waarin er onder de werktijd een tractorongeluk plaatsvindt met een werknemer, zal de werkgever de schade moeten vergoeden. De werkgever heeft namelijk een grote verantwoordelijkheid om dergelijke ongelukken te voorkomen. Agrarische professionals kunnen maar beter over een goede verzekering beschikken, een verzekering die het aansprakelijkheidsrisico voor werknemers voldoende afdekt.
Alles over de aansprakelijkheid van werkgeversAangereden door een tractor
Een ongeluk waarbij iemand wordt aangereden door een tractor is een ernstige aangelegenheid die vaak resulteert in grote verwondingen of zelfs in de dood. Tractoren zijn grote, zware machines die niet snel kunnen stoppen of uitwijken en daarom kunnen ze bij een aanrijding veel schade aanrichten. Bovendien zijn tractoren vaak betrokken bij ongelukken op landelijke wegen en in agrarische gebieden, gebieden waar de verkeersdrukte beperkt is en waar andere weggebruikers vaak niet goed zijn beschermd. Bijvoorbeeld voetgangers of fietsers.
Ongeval tussen fietser en tractor
In het geval van een ongeluk tussen een fietser en een tractor is de aansprakelijkheid afhankelijk van verschillende factoren, zoals de verkeersregels die zijn overtreden en de mate van nalatigheid van beide partijen. In het aansprakelijkheidsrecht is er wel een speciale regel die in het voordeel is van de fietser. Op basis van deze regel zal de tractorbestuurder vrijwel altijd ten minste vijftig procent van de schade van de fietser dienen te vergoeden. Verder is een uitgebreide beoordeling van de feiten nodig om te bepalen wie aansprakelijk is voor het ongeluk tussen de fietser en de tractor.
Alles over de fietser in het verkeerEen aanrijding met een voetganger
In het geval van een ongeluk tussen een voetganger en een tractor is de aansprakelijkheid eveneens afhankelijk van verschillende factoren. In het algemeen is de bestuurder van de tractor aansprakelijk voor het ongeluk als hij of zij niet op een verantwoorde manier heeft gereden of als de tractor onveilige technische defecten had. Aan de andere kant kan de voetganger ook aansprakelijk zijn als hij of zij bijvoorbeeld niet op een veilige manier overstak of de verkeersregels heeft overtreden. Een voetganger wordt door dezelfde regels beschermd als een fietser. Ook hier zal de tractorbestuurder vrijwel altijd minstens de helft van de schade van de voetganger moeten vergoeden. Precies als in het geval van een ongeluk tussen een fietser en een tractor, is een uitgebreide beoordeling van de feiten nodig om te bepalen wie aansprakelijk is.
Alles over de voetganger in het verkeerAanrijding tussen een tractor en een andere gemotoriseerde weggebruiker
Bij een aanrijding tussen een tractor en een andere gemotoriseerde weggebruiker gelden de genoemde beschermingsregels niet. Dit wil zeggen dat enkel de concrete omstandigheden, namelijk wie fouten heeft gemaakt en de mate waarin de partijen met hun fouten hebben bijgedragen tot het ontstaan van het verkeersongeluk, zal bepalen wie aansprakelijk is.
Een gemotoriseerde weggebruiker is een ruim begrip. Het gaat dan bijvoorbeeld om een andere tractor of een auto. Ook vrachtwagens, autobussen en scooters behoren tot de gemotoriseerde weggebruikers. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld elektrische steps en scootmobielen. Enkel de e-bike vormt hier een uitzondering op, dit wordt namelijk gelijkgesteld met een traditionele fiets. Maar een speedpedelec dan weer niet, een speedpedelec is wel gewoon een gemotoriseerde verkeersdeelnemer.
Schadevergoeding bij een ongeluk met een tractor
De schadevergoeding na een tractorongeluk omvat een vergoeding voor verschillende vormen van schade. Sommige schade zal eenvoudig in geld uit te drukken zijn, bijvoorbeeld de schade om een auto te repareren of de gemiste inkomsten. Andere schade zal dan weer minder eenvoudig in geld uit te drukken zijn, bijvoorbeeld pijn en een afname van plezier. We spreken in dergelijke gevallen van smartengeld. Het berekenen van een schadevergoeding is in ieder geval allesbehalve eenvoudig.
Immateriële of materiële schade
Immateriële schade en materiële schade zijn twee verschillende soorten schade die kunnen voortvloeien uit een ongeluk met een tractor. Materiële schade betreft fysieke schade aan bezittingen, zoals voertuigen, gebouwen of andere zaken. Het omvat ook vermogensschade, zoals verlies van inkomsten. Aan de andere kant is er de immateriële schade. Deze schade is niet-fysiek en omvat bijvoorbeeld emotionele of psychische verwondingen. Voorbeelden hiervan zijn een trauma, angst en verdriet. Immateriële schade kan juist zo ingrijpend zijn als materiële schade. Het is daarom belangrijk om beide soorten schade serieus te nemen bij de bepaling van de schadevergoeding.
Letselschade
Letselschade is een van de belangrijkste gevolgen van een tractorongeluk. Een tractorongeluk kan resulteren in blijvende verwondingen, invaliditeit of zelfs de dood. Letselschade omvat onder meer fysieke en psychische verwondingen die het gevolg zijn van het ongeluk. Het is belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken na een tractorongeluk, ook al lijken de verwondingen op het eerste gezicht niet ernstig te zijn. Een vroege diagnose kan vaak veel problemen helpen te voorkomen. De medische vaststellingen helpen ook bij de latere letselschadezaak.
Smartengeld bij een ongeluk met een tractor
Smartengeld is een vergoeding voor immateriële schade die is ontstaan door een ongeluk. Bij een ongeluk met een tractor kan de immateriële schade erg groot zijn. In dergelijke gevallen heeft het slachtoffer recht op smartengeld. Het bedrag van het smartengeld is afhankelijk van veel factoren.
Bij het bepalen van het smartengeld wordt er rekening gehouden met de rechtspraak. Op basis van eerdere uitspraken van rechters is het mogelijk om het smartengeld te begroten. Over het algemeen is het smartengeld in Nederland relatief laag, zoals de onderstaande voorbeelden het aantonen. Deze voorbeelden tonen ook aan hoe ingrijpend de gevolgen van een ongeluk met een tractor kunnen zijn. De geïndexeerde bedragen zijn in 2023 voor het laatst aangepast.
Uitwijken voor een tractor en tegen een boom rijden: € 3.901
Een man van 29 jaar diende met zijn auto uit te wijken voor een tractor met een aanhanger die uit een uitrit kwam. Hierdoor is de auto van de man beginnen te slippen en is het tegen ee boom gereden. De man liep een letsel op aan de heup en een verbrijzelde linkerknieschijf. Gedurende meer dan vier weken diende de man plat op zijn rug in een ziekenhuisbed te liggen. Voor een periode van ongeveer 2,5 maanden was de man arbeidsongeschikt.
De functionele invaliditeit werd vastgesteld op vijf procent, maar door verdere knieslijtage zou dit kunnen oplopen tot acht of negen procent. De rechter houdt er rekening mee dat de man tijdens zijn herstelperiode niet op vakantie is kunnen gaan en dat hij zijn hobby’s, dansen en zingen, niet kon uitoefenen. Hij kreeg een smartengeldvergoeding van 2.269 euro toegewezen. Het geïndexeerde bedrag bedraagt 3.901 euro.
Dwarslaesie en leven in een rolstoel nadat fietser onder tractor terechtkomt: € 186.998
Toen een 62-jarige vrouw deelnam aan een fietstocht, diende ze op een bepaald moment uit te wijken voor een tractor met een hooischudder. Hierbij is de vrouw ten val gekomen, waarna de tractorcombinatie over de vrouw is gereden. De letselschade was enorm: gebroken wervels, een dwarslaesie ter hoogte van de vierde borstwervel, een gebroken borstbeen, een gebroken schouderblad, gebroken ribben, een gebroken middenhandsbeentje, een klaplong en een gebroken sleutelbeen.
De eerste dagen diende de vrouw op de IC door te brengen. Ze onderging chirurgische ingrepen en diende gedurende een half jaar te verblijven in een revalidatieoord. Ze was gedurende die tijd volledig afhankelijk van de hulp van anderen. Nadien volgde twee maanden poliklinische revalidatie. Haar woning diende geheel aangepast en rolstoelvriendelijk te worden gemaakt.
Op het moment van het ongeval was ze kerngezond en was ze een zeer actieve vrouw. Ze ging graag op reis, ze had veel hobby’s en ze hield zich graag bezig met klusjes in en rond het huis. Sinds het ongeval heeft ze geen regie meer over haar leven en is ze haar zelfstandigheid kwijt. De rest van haar leven zal ze in een rolstoel moeten doorbrengen. Ze blijft last hebben van diverse klachten, zoals terugkerende blaasinfecties en spasmen in de benen en de romp. Ze heeft voortdurend pijn in de schouders en intiem contact met haar echtgenoot is niet langer mogelijk. Vooral de beperkingen op het gebied van contact en omgang met haar vier kleinkinderen valt haar zwaar. Ze kreeg een smartengeldvergoeding van 150.000 euro toegekend. Na indexering komt dit op 186.998 euro.
Vrouw wordt van achteren aangereden door een tractor: € 129.533
Tijdens een fietstocht wordt een vrouw van 74 jaar samen met haar man van achteren aangereden door een tractor die aan de voorzijde een maaibak heeft. De man komt bij dit tractorongeluk om het leven. De vrouw loopt een ernstig hersenletsel op en ligt lange tijd in coma in het ziekenhuis. Pas later komt ze te weten dat haar man is overleden, waardoor ze geen afscheid heeft kunnen nemen. Naast een hersenletsel liep de vrouw ook een klaplong, gebroken ribben, breuken, verwondingen aan het gezicht, een hematoom, een bloeding op het hoofd en diverse schaafwonden op. Communicatie met de vrouw was bijna geheel onmogelijk.
Gedurende een half jaar verbleef de vrouw in een revalidatiecentrum. Bij aankomst kon ze niet spreken of lopen. Nadien verbleef de vrouw nog eens 8,5 maanden in een verpleeghuis, waar ze het slachtoffer werd van verschillende valincidenten, waarna ze is overgeplaatst naar een woonzorgcentrum. Daar is de vrouw opnieuw gevallen en heeft ze haar heup gebroken. De vrouw is rolstoelgebonden, is opgehouden met spreken en krijgt voortdurend pijnmedicatie.
Voor het ongeval was ze een zelfstandig functionerende echtgenote, moeder en grootmoeder met een voor haar leeftijd heel actieve levensstijl. Na het ongeval is ze een vrouw met zeer ernstige beperkingen. Ze is nooit meer kunnen terugkeren naar haar woning en het is lastig gebleken om voor haar een passende woonplek te vinden. Ze kreeg een smartengeldvergoeding van 110.000 euro toegewezen. Geïndexeerd is dit 129.533 euro.
Tijdens het werk aangereden door een tractor: € 92.446
Tijdens zijn werk wordt een rij-instructeur van rechts aangereden door een beladen tractor met een aanhanger. Aan het stuur van de tractor zit een zestienjarige jongen. Ten gevolge van de aanrijding ligt de rij-instructeur gedurende zes weken in coma. Zijn rechteroor is afgescheurd, zijn rechterrib is gebroken en zijn rechterschouderblad is gebroken. Daarnaast had hij ook een ingeklapte long en een longperforatie. Dit zorgde ervoor dat hij gedurende enkele maanden diende te worden beademd.
Daarbovenop had de man ook een hersenletsel. Hierdoor was hij aanvankelijk volledig verlamd aan de rechterzijde. Later verkreeg hij opnieuw beperkte controle over de ledematen aan de rechterzijde van het lichaam. Zijn cognitieve functies en spraak waren eveneens verstoord. Gedurende de eerste maanden na het ongeval had de man geen controle over zijn urine en ontlasting. Hij maakte vaak spastische bewegingen en kon enkel onverstaanbaar spreken. Het verwerken van informatie ging heel langzaam. Soms vertoonde de man agressief gedrag.
Gedurende enkele maanden lag de man in het ziekenhuis. Vervolgens is hij gedurende achttien maanden verpleegd in een revalidatiecentrum en is hij afwisselend thuis en in diverse verzorgingstehuizen en klinieken verpleegd. Pas na lange tijd kon hij opnieuw thuis gaan wonen, waar hij vier jaar later is overleden. Tot aan zijn dood is hij altijd afhankelijk gebleven van verzorging en verpleging. Hij had veel besef van alle beperkingen en van alles wat hij niet langer kon doen, zoals het aangaan van sociale relaties of het beoefenen van een hobby. De rechter hield met dit alles rekening bij het toekennen van de smartengeldvergoeding van 70.000 euro (geïndexeerd bedrag: 92.446 euro).
Veelgestelde vragen over de aansprakelijkheid bij een aanrijding met een tractor
Bij een aanrijding met een tractor is de schade vaak erg groot. Hierdoor is er al snel sprake van een flinke schadeclaim. Het is een van de redenen waarom er een grote verantwoordelijkheid rust bij de bestuurder van een tractor. Uiteraard kan dit alles vragen opwekken. We beantwoorden ze graag.
Moet ik mijn tractor of trekker verplicht verzekeren?
Ja, volgens de WAM-wet (Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen) zijn eigenaren van motorrijtuigen verplicht om zich voor de wettelijke aansprakelijkheid te verzekeren als ze het motorrijtuig op de openbare weg gebruiken. Hierdoor ben je verplicht om een WA-verzekering af te sluiten voor de tractor of trekker. Andere verzekeringen, bijvoorbeeld een cascoverzekering of een inzittendenverzekering, zijn echter niet verplicht.
Kan ik schadevrije jaren opbouwen met mijn tractorverzekering?
Bij steeds meer verzekeraars is het mogelijk om schadevrije jaren op te bouwen met de tractorverzekering. Deze schadevrije jaren resulteren in een no-claimkorting, een korting op de premie van de tractorverzekering.
Hoe zit het met mijn no-claimkorting als ik schade krijg?
Bij schuldschade val je terug in de no-claimkorting. Dat wil zeggen dat de no-claimkorting (deels) verloren gaat en dat je meer moet betalen voor de tractorverzekering. Dit geldt enkel bij schuldschade. Als je zelf geen schuld treft, verlies je geen no-claimkorting.
Mag ik met mijn tractor de snelweg op?
Nee, het is niet toegestaan om een tractor te gebruiken op autowegen en autosnelwegen. Dit heeft onder andere te maken met de beperkte maximumsnelheid van tractoren. Een tractor op de snelweg zou gevaar andere verkeersdeelnemers in gevaar kunnen brengen.
Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een verkeersongeval tussen een tractor en een kwetsbare verkeersdeelnemer?
Bij de beoordeling van de aansprakelijkheid wordt rekening gehouden met alle factoren en met de mate waarin de verschillende partijen hebben bijgedragen aan het ontstaan van het verkeersongeval. Er wordt wel een ondergrens vastgelegd. Hierdoor zal de tractorbestuurder altijd ten minste vijftig procent van de schade van de kwetsbare verkeersdeelnemer dienen te vergoeden. Er zijn uitzonderingen op dit principe, maar de voorwaarden hiervoor zijn enorm streng.
Kan ik voor een tractor een inzittendenverzekering afsluiten?
Ja, het is mogelijk om voor een tractor een inzittendenverzekering af te sluiten. Deze inzittendenverzekering zal schade aan de bestuurder en aan eventuele passagiers vergoeden. De inzittendenverzekering vergoedt deze schade ook als er geen aansprakelijke partij is.