EN

Reisverzekering

Een reis kan een leuke ervaring zijn, maar er kan toch ook veel misgaan. In dergelijke gevallen is er vaak een dekking voorzien door een van de vele verzekeringen, maar het maakt het wel heel complex. Bovendien zijn lang niet alle situaties verzekerd. Daarom is een reisverzekering een goed idee. Een reisverzekering kan voor een enkele reis worden afgesloten, maar ook doorlopend. Voor wie veel reist is een doorlopende reisverzekering financieel interessanter.

Inhoudsopgave

    Wat is de reisverzekering?

    Een reisverzekering is een schadeverzekering die de schade vergoedt die de verzekerde oploopt tijdens een reis. Vaak wordt een reisverzekering afgesloten voor vakanties, maar er zijn ook reisverzekeringen voor zakenreizen, vrijwilligerswerk of buitenlandse stages. Een reisverzekering kan afgesloten worden voor één specifieke vakantie of voor een langere doorlopende periode, bijvoorbeeld voor wie meerdere keren per jaar op vakantie gaat. Een reisverzekering dient ter aanvulling op andere verzekeringen zoals de autoverzekering en de zorgverzekering en zal deze niet vervangen. Wat een reisverzekering al dan niet dekt, verschilt van polis tot polis.

    Op reis en kijken naar een kaart

    Soorten reisverzekering

    Een reisverzekering is essentieel voor elke reiziger,. Deze verzekering is bedoeld om financiële bescherming te bieden tegen de diverse risico’s die men tijdens een reis kan tegenkomen. Deze verzekering kan dekking bieden voor medische kosten, annulering van de reis, verloren bagage, ongevallen en andere onverwachte gebeurtenissen. Over het algemeen kunnen reisverzekeringen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: kortlopende en doorlopende reisverzekeringen.

    Kortlopende reisverzekering

    Een kortlopende reisverzekering is, zoals de naam al doet vermoeden, een verzekering die maar heel tijdelijk geldt. Wie slechts een keer per jaar op vakantie gaat, kiest meestal voor een kortlopende verzekering. De verzekering stopt dan automatisch na afloop van de vakantie. De verzekerde betaalt slechts eenmalig een premie.

    Doorlopende reisverzekering

    Een doorlopende reisverzekering wordt vaak gekozen door vakantiegangers die meerdere keren per jaar op vakantie gaan of meerdere keren per jaar een weekendje weg organiseren. Deze dekking loopt het hele jaar door en er moet het hele jaar door premie betaald worden.

    Dekking van een reisverzekering

    De reisverzekering bestaat uit verschillende onderdelen. Wat wordt vergoed, is afhankelijk van de soort vakantie en welke andere verzekeringen er al zijn. Sommige dekkingen zijn nodig om extra af te sluiten. Andere dekkingen hoeven juist niet afgesloten te worden, omdat de polishouder anders dubbel verzekerd is. Daarom heeft WA.nl de meest voorkomende dekkingen (en de vergoedingen) op een rijtje gezet.

    Dekking van de telefoon

    Bij schade, diefstal, verlies of vermissing van een telefoon, wordt een maximumbedrag uitgekeerd. De meeste verzekeraars hanteren een maximum bedrag van rond de 300 euro.

    De precieze bedragen zijn terug te vinden in de polisvoorwaarden. Lukt het niet om de juiste informatie te vinden? Dan is het raadzaam om de verzekeraar telefonisch te raadplegen.

    Dekking iPad of tablet

    Op vakantie nemen steeds meer mensen een iPad of tablet mee. Dankzij een reisverzekering met bagagedekking is persoonlijke bagage tegen diefstal, verlies, vermissing of beschadiging gedekt. Voor een iPad of tablet geldt vaak een maximum vergoeding van 230 tot 2500 euro.

    De polisvoorwaarden vertellen meer over de precieze vergoeding. Daar ziet de verzekerde ook de precieze voorwaarden die bij de dekking horen en welke gevallen uitgesloten zijn.

    Dekking foto-apparatuur

    Als de vakantie voorbij is, is het altijd fijn nog even de foto’s terug te kijken. Maar wat gebeurt er als de foto-apparatuur verloren gaat, wordt gestolen of beschadigd raakt? Dan kan de verzekerde dit claimen bij de reisverzekeraar. Een fotocamera is vaak tussen de 1000 en 3500 euro waard. Dit is de maximale vergoeding van de verzekering.

    Tussen de maximale vergoedingen kunnen onderling grote verschillen zitten. Het is verstandig te letten op de verschillende bedragen. Onder de dekking van de bagage kunnen de maximale vergoedingen gevonden worden. Soms geldt er voor bagage ook een eigen risico.

    Reisverzekering voor studie of stage in het buitenland

    Jaarlijks reizen heel wat studenten af naar het buitenland voor studie of stage. De reisverzekering geldt daar dan niet. Toch is het wenselijk dat de privé-eigendommen tegen diefstal zijn verzekerd en dat een terugkeer naar huis mogelijk is, bijvoorbeeld als een familielid ernstig ziek wordt. Bij de reisverzekering kan een dekking voor studie of stage in het buitenland worden meeverzekerd.

    Alles wat in de vrije tijd plaatsvindt, is verzekerd. Ongelukken uit werk (voor school of privé) zijn meestal niet verzekerd. Voor een dekking voor studie of stage wordt meestal een doorlopende reisverzekering gekozen.

    Dekking voor wintersport

    Wintersport zorgt voor recreatie, maar kan ook gevaarlijk zijn. Tijdens een afdaling op een skipiste zit een ongeluk in een klein hoekje. De basiszorgverzekering is dan niet voldoende. Een aanvullende dekking op de reisverzekering voor wintersport voorkomt dat de wintersporter voor nare verrassingen komt te staan. Zo is een gipsvlucht standaard niet meeverzekerd. Dit noemen we repatriëring. Voor repatriëring geldt dat een aanvullende verzekering (wintersportdekking) moet worden afgesloten.

    Met een wintersportdekking is eigen skikleding en andere uitrusting meeverzekerd. De ski-uitrusting valt onder de bagagedekking en is verzekerd voor verlies, beschadiging en diefstal. Vaak geldt er wel een maximumvergoeding. De maximumdekking bedraagt een paar duizend euro.

    Onderwatersport

    Wie van plan is te gaan duiken op vakantie, doet er goed aan de polis van de reisverzekering nog eens goed te bekijken. Duiken met persluchtcilinders of andere ademapparatuur valt namelijk mee te verzekeren met de reisverzekering. De meeste reisverzekeraars hanteren een verschil tussen recreatief duiken en technisch duiken. Recreatief duiken betekent dat de verzekerde niet dieper duikt dan 40 meter. Goed om te weten: vaak wordt onderwatersport alleen vergoed aan houders van een duikbrevet. Kan een duik niet doorgaan? En moet daardoor de vakantie afgebroken worden? Dan vergoedt de reisverzekering de kosten van de niet genomen duiklessen en de huur van de duiksportartikelen. Eigen duikspullen worden ook vergoed.

    Dekking van geneeskundige kosten

    Medische kosten die in het buitenland worden gemaakt, worden doorgaans door de zorgverzekering vergoed. Deze vergoeding kan ontoereikend zijn, resulterend in aanzienlijke restkosten. Om dit risico te beperken, kun je kiezen voor een aanvullende zorgverzekering of voor de extra dekking geneeskundige kosten binnen je reisverzekering. Deze dekking vult aan waar je zorgverzekering tekortschiet. Voor avontuurlijke vakantiegangers die gevaarlijke sporten willen beoefenen of op wintersport gaan, is een specifieke aanvullende dekking vereist.

    Raakvlakken met andere verzekeringen

    Een reisverzekering is een veelzijdige verzekering die ontworpen is om reizigers optimaal te beschermen tegen verschillende risico's die ze onderweg kunnen tegenkomen. Deze verzekering kan overlappen met andere verzekeringen of deze aanvullen. Enkele van deze verzekeringen zijn de annuleringsverzekering, de pechhulpverzekering en de ongevallenverzekering.

    RubriekAlternatieve verzekering Voorbeeld
    Medische kosten Aanvullende zorgverzekering buitenland Oplopende kosten voor medische verzorging in een dure privékliniek in Griekenland
    Schade aan bagage Inboedelverzekering met buitenhuisdekking Diefstal van een laptop uit de bagage
    Autopech PechhulpverzekeringEr is pechhulp nodig na problemen met de accu tijdens de reis in Frankrijk
    Rechtsbijstand RechtsbijstandsverzekeringDe verhuurder van een vakantiewoning daagt de verzekerde voor de rechtbank omwille van vermeende schade
    Ongevallen in het buitenland OngevallenverzekeringArbeidsongeschiktheid na een spierscheur tijdens de vakantie

    Reisverzekering vs. annuleringsverzekering

    In sommige gevallen kan het een valide optie zijn een annuleringsverzekering af te sluiten. Deze verzekering vergoedt de kosten die al zijn gemaakt als een deel van de reis niet door kan gaan. Voorbeelden van redenen waarbij een annuleringsverzekering een vergoeding biedt, zijn onder meer als de reis niet door kan gaan vanwege een sterfgeval, echtscheiding of vanwege ontslag. Bij een annuleringsverzekering is het belangrijk dat de verzekerde van tevoren niet kon weten dat de situatie zich voor kon doen. Anders vergoedt de verzekeraar niets.

    Moet er worden geannuleerd? Dan brengt de reisorganisatie daarvoor kosten in rekening. In veel gevallen kan de annuleringsverzekering worden aangesproken. Het is goed zich te beseffen dat het gaat om onverwachte kosten. Veelgestelde vragen Wat is het verschil tussen een kortlopende en een doorlopende reisverzekering?

    Een kortlopende reisverzekering loopt slechts tijdens de duur van de vakantie. De verzekerde betaalt eenmalig premie. Een doorlopende reisverzekering geldt het hele jaar, ook bij meerdere vakanties of weekendjes weg. Daarbij moet wel het hele jaar door premie betaald worden. Ik heb al een zorgverzekering, waarom is extra dekking benodigd?

    De dekking van de zorgverzekering is vaak onvoldoende om alle kosten te dekken. Een gipsvlucht is bijvoorbeeld niet inbegrepen in de zorgverzekering. Daarom is een extra verzekering noodzakelijk. Kan ik het best rechtstreeks een verzekering afsluiten of via het reisbureau?

    Volgens een analyse van de consumentenorganisatie Consumentenbond kan het regelen van een reisverzekering via een reisagent een gemakkelijke keuze zijn, en de verstrekte polis lijkt doorgaans van acceptabele kwaliteit. Echter, een valkuil hierbij is dat reisbureaus dikwijls enkel de meest complete dekking van een enkele verzekeraar presenteren. Hierdoor kunnen de kosten significant oplopen in vergelijking met het zelfstandig online afsluiten van een polis.

    Reisverzekeringen vergelijken

    Er zijn grote verschillen tussen wat reisverzekeringen al dan niet vergoeden. Zo zijn er reisverzekeringen die geen terreuraanslagen of natuurrampen vergoeden, terwijl het risico hierop in het buitenland toch wel groter dan in Nederland kan zijn. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor bepaalde sporten die niet worden vergoed. Bijzondere sporten zoals technisch duiken of gästerennen zijn soms ook uitdrukkelijk uitgesloten van de dekking. Daarnaast kunnen ook de prijzen van de reisverzekering sterk schommelen. Net omdat er zoveel verschillen zijn, is reisverzekeringen vergelijken echt wel aan te raden.

    man vergelijkt reisverzekeringen achter zijn computer op WA.nl

    Vergelijken van reisverzekeringen

    Consumentenbond raadt een reisverzekering aan telkens wanneer er op reis wordt gegaan naar het buitenland, hoewel ook een weekendje in Nederland door de reisverzekering wordt gedekt. De prijsverschillen zijn wel heel groot en daarom is het belangrijk om reisverzekeringen te vergelijken. Bovendien moet er niet alleen op de prijs worden gelet want ook andere factoren spelen een rol.

    Verschillende dekkingen, niet allemaal even belangrijk

    Wanneer iemand op reis gaat, is het meestal nuttig om een reisverzekering af te sluiten. Wel is het zo dat niet alle dekkingen altijd nodig zijn. Het belangrijkste is per slot van rekening dat de verzekerde tijdens de vakantie hulp krijgt wanneer hij in een noodsituatie verkeert.

    Eventuele extraatjes zijn leuk, maar vaak overbodig. Vaak gaat het om risico's waaraan iemand ook onverzekerd wordt blootgesteld tijdens een tripje naar bijvoorbeeld Apeldoorn of Antwerpen. Dan is het op zijn minst de moeite waard om even kritisch na te denken of dat nu wel echt nodig is. Bepaalde dekkingen zoals een wintersportdekking zijn bovendien compleet overbodig tijdens tripjes naar de Spaanse zon, maar ze worden natuurlijk wel in rekening gebracht …

    Vaak is het beter om een reisverzekering op maat samen te stellen en onnodige extraatjes te schrappen. Laat daarom altijd verschillende voorstellen op maat uitwerken want anders is het moeilijk om de reisverzekeringen te vergelijken.

    DekkingWat dekt het?Is het nuttig?
    Buitengewone kosten RepatriëringskostenJa, een dekking buitengewone kosten is altijd nodig.
    BagageKosten voor gestolen, beschadigde of verloren bagage Enkel bij waardevolle spullen, want ook luchtvaartmaatschappijen kennen schadevergoedingen toe.
    Medische kosten Medische kosten in het buitenland Enkel als de huidige zorgverzekering niet volstaat.
    AutopechhulpKosten voor autopech onderweg Enkel wanneer de huidige autopechverzekering geen dekking biedt en bij autoreizen.
    Vervangend vervoer of verblijf Een vervangauto of vervangend bedrijf als de (bestuurder van de) auto niet meer kan rijden Enkel wanneer de huidige autopechverzekering geen dekking biedt en bij autoreizen.
    Wintersport en bijzondere sporten Onderwatersporten, wintersporten (enkel op de piste) Enkel bij het beoefenen van deze sporten tijdens de vakantie.
    OngevallenUitkering bij overlijden of bij blijvende invaliditeit door een ongeval Ja, vooral op jonge leeftijd (hoe ouder, hoe lager de vergoeding).
    RechtsbijstandJuridische hulp bij juridische procedures in het buitenland Enkel als het niet dubbelop is met een reeds bestaande rechtsbijstandsverzekering en als er ook echt een risico is (bv. wagen huren en verkeersdeelname).
    Annuleringsdekking Een aanvullende dekking waarbij de vakantie in bepaalde gevallen wordt terugbetaald (bv. overlijden van een vader) Steeds te bepalen op basis van een risico-inschatting. Voor een jong en gezond persoon is het vaak minder interessant dan voor iemand met een groter medisch risico .

    Kortlopende of doorlopende reisverzekering vergelijken

    Bij het vergelijken van reisverzekeringen is er steeds de keuze tussen een kortlopende of een doorlopende reisverzekering. Bij enkele reizen die iets langer duren, moeten deze twee soorten reisverzekeringen eigenlijk ook onderling vergeleken worden. Hierbij gelden volgende richtlijnen:

    • Een alleenstaande die minstens vier weken per jaar op reis gaat, is goedkoper met een doorlopende reisverzekering

    • Een gezin dat meer dan drie weken per jaar op reis gaat, is goedkoper met een doorlopende reisverzekering

    • Hoe meer losstaande reizen er per jaar zijn, hoe interessanter een doorlopende reisverzekering wordt

    • Bij uitzonderlijke reizen buiten Europa, in combinatie met veelvuldig reizen in Europa, is de combinatie van een doorlopende Europese reisverzekering en een kortlopende reisverzekering met wereldwijde dekking vaak interessanter

    Grote verschillen tussen reisverzekeraars

    De kosten van een reisverzekering verschillen vaak sterk. Er zijn al reisverzekeringen voor enkele tientjes, maar sommige reisverzekeringen kosten meer dan 100 euro. Zo'n premieverschil is natuurlijk het gevolg van verschillende dekkingen. Kijk daarom niet alleen naar de prijzen maar ook naar wat al dan niet wordt verzekerd. Vooral het dekkingsgebied, de maximale duur van de vakantie, het eigen risico en de maximale vergoedingen zijn daarbij belangrijk.

    Stappenplan voor het vergelijken van reisverzekeringen

    Het is duidelijk dat reisverzekeringen vergelijken best wel ingewikkeld is. Per slot van rekening zijn er ook veel zaken waarop men moet letten. Door volgende stappen te doorlopen, is het vinden van de beste reisverzekering kinderspel.

    1. Bepaal de behoeften

      Bedenk eerst welke dekkingen al dan niet noodzakelijk zijn. Bekijk daarvoor ook de polissen die reeds zijn afgesloten en breng de risico's in kaart.

    2. Ga na of een kortlopende of langlopende reisverzekering een goed idee is

      Op basis van bovenstaande richtlijnen is het antwoord vaak al snel duidelijk. Als dat niet het geval is, is het aangeraden om zowel offertes voor kortlopende als voor langlopende reisverzekeringen te vergelijken.

    3. Vraag offertes aan

      Hiervoor is het mogelijk om rechtstreeks aan te kloppen bij reisverzekeraars, maar er zijn ook online vergelijkingswebsites die een handje helpen. Voor gebruikers is zo'n vergelijkingswebsite gratis.

    4. Vergelijk diepgaand

      Vergelijk niet alleen de prijzen maar kijk ook naar de voorwaarden, de manier van afschrijven, het eigen risico et cetera. Ken een waarde toe aan verschillende factoren en maak een objectieve vergelijking.

    Overstappen naar een andere reisverzekering

    Bij een kortlopende reisverzekering is er in principe een bedenktijd van 14 dagen en is het nadien niet meer mogelijk om op te zeggen, behalve wanneer de reis uitzonderlijk niet zou doorgaan. Hier is het enkel tijdens de bedenktijd mogelijk om over te stappen naar een andere reisverzekeraar. Bij een doorlopende reisverzekering is het wel mogelijk om de reisverzekering op te zeggen en over te stappen naar een nieuwe reisverzekeraar. Overstappen van reisverzekering is in drie eenvoudige stappen te regelen.

    man stapt over van reisverzekering achter zijn computer

    Overstappen van reisverzekeraar

    Door over te stappen naar een andere reisverzekering is het mogelijk om tientallen euro's te besparen. Omdat er vaak overlappingen zijn met andere verzekeringen hoeft een verzekerde daardoor geen extra risico's te lopen. Het blijft wel belangrijk om een gedetailleerde vergelijking te maken.

    Waarom overstappen naar een andere reisverzekering?

    Bij een kortlopende reisverzekering is overstappen vaak niet mogelijk. Een kortlopende reisverzekering wordt afgesloten voor een enkele vakantie en bij een volgende vakantie wordt er gewoon een andere reisverzekering gekozen.

    Een doorlopende reisverzekering wordt meestal afgesloten voor een periode van een jaar en wordt nadien telkens verlengd. Hier kan het wel nuttig zijn om over te stappen naar een andere reisverzekering. Dat kan natuurlijk verschillende redenen hebben:

    • Bij een andere reisverzekering zijn langere reizen toegestaan

    • Bij een andere reisverzekering worden hogere schadevergoedingen toegekend

    • Bij een andere reisverzekering zijn er minder uitsluitingen

    • Bij een andere reisverzekering is er een ruimer dekkingsgebied

    • De andere reisverzekering heeft betere polisvoorwaarden

    • Het eigen risico is lager bij een andere reisverzekering

    • Er wordt meer of minder gereisd dan vroeger

    • Door gezinsuitbreiding is een andere reisverzekering voordeliger

    • De kosten van de andere reisverzekering zijn lager

    Flinke verschillen tussen reisverzekeringen

    Uit onderzoek blijkt dat er vaak grote verschillen zijn tussen reisverzekeringen. Sommige reisverzekeringen zijn tot zes keer duurder. Het hoeft niet te verbazen dat deze reisverzekeringen ook een ruimere dekking hebben. Daarom is verschillende reisverzekeringen vergelijken steeds aangeraden. Hiervoor is het niet altijd nodig om over te stappen naar een andere reisverzekeraar want soms heeft een verzekeraar verschillende oplossingen beschikbaar.

    Reisverzekering vergelijken na elke wijziging

    Een reisverzekering overlapt op verschillende punten met andere verzekeringen. Daarom is het aangeraden om telkens wanneer een van volgende verzekeringen wijzigt te controleren of de huidige reisverzekering hier wel nog bij aansluit:

    • Aanvullende zorgverzekering voor het buitenland

    • Inboedelverzekering met buitenshuisdekking

    • Pechhulpverzekering

    • Rechtsbijstandsverzekering

    • Ongevallenverzekering

    Hoe werkt overstappen naar een andere reisverzekering?

    Overstappen naar een andere reisverzekering is niet moeilijk. Het volstaat om een nieuwe reisverzekering te zoeken, de oude reisverzekering op te zeggen en vervolgens een nieuwe reisverzekering af te sluiten.

    1. Reisverzekeringen vergelijken

      Vergelijk altijd eerst reisverzekeringen en zoek een nieuwe reisverzekering die beter bij de situatie past. Vraag offertes op, vergelijk de polisvoorwaarden en de prijzen en kies een geschikte reisverzekering uit.

    2. Zeg de oude reisverzekering op

      Na het eerste jaar is het mogelijk om de doorlopende reisverzekering op ieder moment op te zeggen. Er geldt dan een opzegtermijn van één maand. Een kennisgeving met een aangetekende brief volstaat. Via de nieuwe verzekeraar is het vaak mogelijk om een voorbeeldbrief te verkrijgen.

    3. Sluit een nieuwe reisverzekering af

      Nog vooraleer de opzegtermijn begint te lopen, is het mogelijk om een nieuw contract aan te gaan bij een andere reisverzekeraar. Bedenk vooral wanneer de nieuwe doorlopende reisverzekering moet beginnen lopen. Het is niet nodig om maanden voor de volgende reis al te beginnen met betalen. Vaak is het interessanter om de ingangsdatum net voor de eerstvolgende reis te leggen. Houd er wel rekening mee dat er soms sprake is van wachttijd. Bij sommige verzekeraars is er voor de dekking rechtsbijstand bijvoorbeeld een wachttijd van drie maanden voorzien.

    Reisverzekeringen kosten

    De hoogte van de premie is in de eerste plaats afhankelijk van de gekozen formule. Zo zal een doorlopende reisverzekering natuurlijk duurder zijn dan een eenmalige reisverzekering. Vervolgens zijn reisverzekeringen vaak in twee formules beschikbaar, namelijk met een wereldwijde dekking of met een Europese dekking. Een wereldwijde dekking is duurder dan een Europese dekking. Ten slotte spelen ook de polisvoorwaarden een rol en is een reisverzekering met een annuleringsdekking duurder dan een reisverzekering zonder, terwijl een eigen risico de kosten beperkt. Lees verder over de kosten van een reisverzekering en hoe ze te beperken zijn.

    man berekent de kosten van een reisverzekering

    Premie van de reisverzekering

    De kosten van een reisverzekering schommelen sterk. Zo zijn er al reisverzekeringen voor enkele euro's per maand, maar zijn er ook die al snel tot 25 euro per maand kosten. Uiteraard speelt het economisch model van de reisverzekeraar een rol, maar daarnaast is het toch vooral een gevolg van de samenstelling van de reisverzekering. Hieronder de factoren die de kosten van een reisverzekering beïnvloeden.

    Soort reisverzekering

    Er bestaan zowel kortlopende als doorlopende reisverzekeringen. Kortlopende reisverzekeringen worden afgesloten voor één specifieke reis, terwijl doorlopende reisverzekeringen voor alle reizen gelden. Vanaf wanneer iemand ongeveer drie tot vier weken per jaar op reis gaat, wordt een doorlopende reisverzekering interessanter.

    Dekkingsgebied

    Reisverzekeringen bieden vaak twee mogelijkheden, namelijk een dekking voor Europese reizen en een wereldwijde dekking. Bij een kortlopende reisverzekering wordt er natuurlijk gekozen voor de toepasselijk dekking, maar bij een doorlopende reisverzekering moet er toch een afweging worden gemaakt. Het is vaak niet interessant om voor een wereldwijde dekking te kiezen als er maar eens om de vijf jaar buiten Europa op reis wordt gegaan.

    Dekkingen

    Een reisverzekering dekt altijd de buitengewone kosten. Dit zijn kosten die worden gemaakt om de verzekerde voortijdig te repatriëren, hulp te verlenen enzovoort. Daar vallen bijvoorbeeld ook de kosten onder bij het verlies van een paspoort of de bergingsacties bij een ongeluk. Daarnaast kan een reisverzekering ook talloze andere dekkingen hebben. Hoe meer de reisverzekering dekt, hoe hoger de kosten worden:

    DekkingToelichtingVoorbeeldsituatie
    BagageDekking voor de schade door gestolen, verloren of beschadigde bagage. Bij aankomst blijkt de laptop uit de bagage gestolen te zijn. De reisverzekeraar vergoedt de dagwaarde van de laptop.
    Medische kosten Dekking voor medische kosten die in het buitenland worden gemaakt. Na een ongeval belandt de verzekerde in een duur Oostenrijks privéziekenhuis. De reisverzekeraar betaalt de kosten die de zorgverzekeraar niet vergoedt.
    AutopechhulpDekking voor autopechhulp onderweg, op en tijdens de terugweg. Na autopech moet de auto weggesleept worden. De verzekeraar betaalt de sleepkosten en de kosten om de auto terug naar Nederland te brengen.
    Vervangend vervoer Uitgebreidere dekking bij pech of problemen met de bestuurder. Zelfde situatie als voordien. De verzekeraar vergoedt nu ook de huur van een vervangwagen.
    Wintersport en bijzondere sporten Uitgebreide zorgdekking voor bijzondere sporten, vaak met een aantal extraatjes. De ski's worden gestolen. De verzekeraar vergoedt de gestolen ski's.
    Ongevallen Schadevergoeding bij overlijden of blijvende invaliditeit na een ongeval. De verzekerde valt van een klif en wordt blijvend invalide. De verzekeraar kent een schadevergoeding van 50.000 euro toe.
    Rechtsbijstand Hulp wanneer de verzekerde onbedoeld met de buitenlandse justitie in aanraking komt. De verzekerde wordt gedagvaard na een grove verkeersovertreding en heeft juridische bijstand nodig. De reisverzekeraar vergoedt de juridische kosten.
    Annulering Dekking voor schade door de annulering van de reis. Vaak beperkt tot een aantal specifieke gevallen maar er zijn ook allriskformules. Door een onvoorziene medische ingreep kan de reis niet doorgaan. De verzekeraar betaalt 75% van de volledige reissom terug.

    Voorwaarden van de reisverzekering

    Niet alleen de dekkingen kunnen verschillen, maar ook de bijhorende voorwaarden. Dit vergelijken is vaak een aal bij de staart hebben omdat verzekeraars nu eenmaal allemaal hun eigen voorwaarden hebben. Bij de ene verzekeraar is bijvoorbeeld de diefstal van contant geld niet verzekerd, terwijl dat bij de andere verzekeraar wel het geval is maar dan tot een maximumbedrag.

    Dergelijke maximumbedragen kunnen ook in andere situaties van toepassing zijn. Zo geven sommige verzekeraars bijvoorbeeld maximaal 12.500 euro uit aan reddings- en opsporingskosten. Bij sommige verzekeraars liggen zo'n bedragen veel hoger, maar dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor de kosten van de reisverzekering.

    Onder andere op deze punten verschillen de voorwaarden vaak sterk:

    • Tot welke leeftijd zijn kinderen automatisch meeverzekerd?

    • Hoe lang is het toegestaan om aaneengesloten op reis te gaan?

    • Is er een maximumvergoeding voor opsporings- en bergingsacties?

    • Is er een maximumvergoeding voor medicijnen?

    • Is er een maximumvergoeding voor reiskosten bij oponthoud door natuurgeweld?

    • Wat is de maximumvergoeding per persoon binnen de bagagedekking?

    • In welke gevallen mag de reis worden geannuleerd?

    • Hoe berekent de verzekeraar de dagwaarde van mijn spullen?

    Eigen risico

    Een eigen risico is in sommige gevallen gebruikelijk, vooral wanneer ook de bagage verzekerd is. Een eigen risico wil zeggen dat de verzekeraar een deel van de schade niet zal vergoeden. Hoe hoger het eigen risico is, hoe lager de kosten van de reisverzekering zijn.

    Besparen op de reisverzekering

    Om te besparen op je reisverzekering hoef je niet enkel te denken aan het overstappen naar een andere aanbieder, hoewel dit zeker een effectieve strategie kan zijn. Overweeg bijvoorbeeld een doorlopende reisverzekering als je regelmatig op reis gaat. Dit kan op de lange termijn financieel aantrekkelijker zijn. Daarnaast loont het de moeite om je reisverzekering zorgvuldig en op maat samen te stellen. Dit vergt wat meer tijd, maar helpt je om onnodig uitgebreide standaardpakketten en de bijbehorende extra kosten te vermijden. Wees ook alert op mogelijke dubbele dekkingen. Bepaalde aspecten van je reisverzekering kunnen namelijk al gedekt zijn onder andere polissen, zoals je autopechhulpverzekering.

    man wil besparen op reisverzekering

    Minder betalen voor de reisverzekering

    De premie voor een reisverzekering kan hoog oplopen, soms tot ver boven de 300 euro per jaar. Dat heeft natuurlijk veel te maken met de dekkingen van de reisverzekeringen. Deze dekkingen zijn niet altijd nodig en door ze te schrappen is het mogelijk om te besparen op de reisverzekering. Toch zijn er nog andere manieren om te besparen op de reisverzekering. Hieronder zijn de belangrijkste mogelijkheden weergegeven.

    Mogelijkheden om te besparen op de reisverzekering

    Besparen op verzekeringen is altijd handig. Helemaal als het gaat om een reisverzekering. Daarom geven wij jou tips over hoe jij kunt gaan besparen op je reisverzekering.

    Kiezen voor een doorlopende reisverzekering

    Een reisverzekering kan worden afgesloten voor één reis of gewoon doorlopend voor een volledig jaar. Bij een enkele korte vakantie per jaar zal een kortlopende reisverzekering de goedkoopste oplossing zijn. Bij meerdere reizen met grote gezinnen, is de kans groot dat een doorlopende reisverzekering een betere keuze is.

    Over het algemeen geldt dat van zodra iemand kortlopende reisverzekeringen afsluit voor twee tot drie vakantieweken per jaar, een doorlopende reisverzekering al interessanter kan worden. In de praktijk moet er echter wel een detailberekening worden gemaakt en is het onder andere afhankelijk van de vakantiebestemming, de tarieven van de verzekeraar en de gezinssamenstelling. Eenmaal er meer dan vier reisweken per jaar zijn, is een doorlopende reisverzekering echter vrijwel altijd een betere keuze.

    De reisverzekering herzien

    Het leven is een aaneenschakeling van nieuwe fasen. De komst van kinderen kan bijvoorbeeld een radicale verandering in je reisgewoontes teweegbrengen: de avontuurlijke expedities naar verre oorden maken plaats voor gezinsvakanties in nabijgelegen regio's. In zo'n situatie is het verstandig om je reisverzekering opnieuw te evalueren. Dit principe is eveneens van toepassing bij wijzigingen aan andere persoonlijke verzekeringen, zoals een nieuwe zorg- of rechtsbijstandverzekering. Deze veranderingen noodzaken wellicht een aanpassing van je reisverzekering. Dus, regelmatig je verzekeringen naast elkaar leggen is een goed begin, maar het is even belangrijk om periodiek je initiële verzekeringsbehoeften te herzien.

    Ga uit van een standaardreis

    Een doorlopende reisverzekering moet aansluiten bij de standaardreis van de verzekerde. Als er eens in de twintig jaar een reis buiten Europa op de agenda staat, hoeft een wereldwijde dekking echt niet. Een speciale dekking wintersport om één keer in tien jaar te skiën is ook niet de moeite. Zorg dat de reisverzekering aansluit bij de standaardnoden die, net zoals de reisverzekering, doorlopend zijn. Bij een afwijking is het nog altijd mogelijk om eenmalig een uitgebreidere en duurdere dekking te voorzien.

    Reisverzekeringen vergelijken

    Reisverzekeringen vergelijken is een van de meest efficiënte manieren om op de reisverzekering te besparen. Net zoals andere verzekeringen moet er regelmatig, jaarlijks tot driejaarlijks, een vergelijking worden gemaakt. Wat vandaag de goedkoopste reisverzekering is, hoeft dat volgend jaar niet meer te zijn.

    Dekkingen schrappen

    Het probleem met veel reisverzekeringen is dat de dekkingen vaak veel te uitgebreid zijn. Naast de reisverzekering zijn er per slot van rekening nog andere verzekeringen en wel vaker is er sprake van een dubbele dekking. Wie wil besparen op de reisverzekering moet alle polissen even naast elkaar leggen en nagaan waarvoor een reisverzekering wel of niet nuttig is. Volgende verzekeringspolissen moeten daar zeker even bij worden genomen:

    Denk vervolgens niet alleen aan dubbele dekkingen maar durf ook andere onnodige dekkingen te schrappen. Een dekking voor gevaarlijke sporten is echt niet nodig bij een vakantie naar de Spaanse zon. Eenvoudige ingrepen, zoals het beperken van het maximumaantal gedekte dagen, kunnen al een invloed hebben op de premie. Niet elke verzekeraar is echter bereid om de polis heel flexibel aan te passen, maar dan loont het misschien nog steeds om even te kijken naar een andere “minder gunstige” polis.

    Verzekeraars voor reisverzekeringen

    Het aanbod van reisverzekeringen is breed en divers, met tal van verzekeraars die concurrerende polissen aanbieden. Daarnaast bieden sommige reisaanbieders en boekingsplatforms eveneens hun eigen specifieke verzekeringsopties aan. Deze markt kent niet alleen aanzienlijke prijsverschillen, maar ook de voorwaarden van de polissen kunnen sterk variëren. Het is daarom essentieel om de kleine lettertjes goed te lezen en de voorwaarden grondig te vergelijken. Informeer jezelf over de verschillende verzekeraars die reisverzekeringen aanbieden en ga na welke maatschappijen positieve beoordelingen hebben en welke minder aan te bevelen zijn.

    man zoekt reisverzekeraar

    Verzekeraars reisverzekering

    De keuzevrijheid aan reisverzekeringen is toch wel groot te noemen. Naast de klassieke verzekeraars bieden ook reisbureaus en zelfs vliegtuigmaatschappijen steeds vaker reisverzekeringen aan, terwijl ze soms ook nog eens “gratis” bij een kredietkaart komen. Dat maakt het vinden van een goede reisverzekering er natuurlijk niet eenvoudiger op. Hieronder zijn de belangrijkste reisverzekeraars van Nederland weergeven. Ook een aantal veelgestelde vragen zijn van een antwoord voorzien.

    Aegon

    Bij Aegon is er de keuze tussen een basisreisverzekering en een allriskreisverzekering. Daartussenin kunnen er dan weer allerlei optionele dekkingen worden toegevoegd zodat de verzekering altijd perfect aansluit bij de noden van de reiziger. Het verschil tussen de basisreisverzekering en de allriskreisverzekering is hieronder weergegeven.

    DekkingBasisreisverzekering van Aegon Allriskreisverzekering van Aegon
    AutopechhulpGedektGedekt
    BackpackersGedektGedekt
    BagageGedektGedekt
    EuropaGedektGedekt
    HulpverleningGedektGedekt
    Wintersport, gevaarlijke sporten en duiken GedektGedekt
    AnnuleringOptioneel toe te voegen Gedekt
    Geld Optioneel toe te voegen Gedekt
    Medische kosten Optioneel toe te voegen Gedekt
    WerelddekkingOptioneel toe te voegen Gedekt
    ZakenreizenNooit gedektOptioneel toe te voegen
    Ongevallen op vakantieOptioneel toe te voegen Optioneel toe te voegen

    Allianz Global Assistance

    Allianz Global Assistance is de grootste reisverzekeraar en hulpverlener ter wereld en is dan ook de bekendste reisverzekeraar van Nederland. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Allianz Global Assistance voor elke reis en voor elke bestemming een uitstekende formule biedt. Zo bieden ze onder andere volgende formules aan:

    • Kortlopende reisverzekering: verzekering voor een enkele reis

    • Kortlopende annuleringsverzekering: annuleringsverzekering voor een enkele reis

    • Ticket annuleringsverzekering: annuleringsverzekering voor individuele tickets, bijvoorbeeld voor een vliegtuigticket of de ferry

    • Doorlopende reisverzekering: het hele jaar door verzekerd voor een dekking naar keuze

    • Doorlopende zakenreisverzekering: een doorlopende reisverzekering die zowel zakenreizen als privéreizen dekt

    • Collectieve zakenreisverzekering: een reisverzekering voor alle medewerkers

    • Globetrotter reisverzekering: verzekering voor lange reizen tot 24 maanden, ook voor studie en werk

    • Eigen risicoverzekering autohuur: dekt het eigen risico en de waarborgsom bij het huren van een auto op vakantie

    • Au pair Insurance: verzekering die door Nederlandse gastgezinnen kan worden afgesloten voor hun buitenlandse au pair

    • Adventure & Survivalverzekering: reisverzekering voor avontuurlijke reizen in Europa, incl. survival en extreme sporten

    • Groepsreisverzekering: reisverzekering voor groepsreizen

    • Schoolreisverzekering: reisverzekering voor kampen en schoolreizen in Europa

    ANWB

    ANWB biedt een kortlopende en een doorlopende reisverzekering aan. De doorlopende reisverzekering van ANWB kwam in 2019 nog als beste uit de test bij Consumentenbond. Een pluspunt is dat ANWB-leden 10% korting krijgen op de doorlopende reisverzekering. De reisverzekering van ANWB is met allerlei aanvullende dekkingen aan te vullen, bijvoorbeeld voor medische kosten, bagage, autohulp, reisongevallen, wintersport, rechtsbijstand enzovoort. Verder omvat de Europa-dekking ook Noord-Afrika, Israël, Turkije en West-Rusland.

    Centraal Beheer

    Ook bij Centraal Beheer is er de keuze tussen een kortlopende en een doorlopende reisverzekering. Bij de doorlopende reisverzekering kan er vlot geschakeld worden tussen verschillende dekkingen. Hierdoor is het mogelijk om zelfs een aaneengesloten reisduur van 365 dagen in enkele klikken te laten verzekeren. Dat kan niet bij alle verzekeraars. Daarnaast zijn er ook een aantal dekkingen voorzien die niet door alle verzekeraars worden aangeboden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kosten bij het overlijden van een hulphond of de kosten voor wie plotsklaps opgeroepen wordt voor een donororgaan.

    FBTO

    Net zoals bij de andere FBTO-verzekeringen kan ook de FBTO-reisverzekering naar hartenlust worden samengesteld. Hierbij zet de verzekerde naar hartenlust extra modules aan en uit. Voor de bagage kan het eigen risico worden verhoogd, maar er geldt wel altijd een minimaal eigen risico van 50 euro voor schade aan laptops, tablets en smartphones. Een pluspunt is dat de modules het hele jaar door kunnen worden uitgeschakeld waardoor de doorlopende reisverzekering niet nodeloos veel hoeft te kosten.

    ING

    ING biedt een klassieke kortlopende of doorlopende reisverzekering aan met een uitstekende dekking in Europa of wereldwijd. De premie kan volledig online worden berekend en hierdoor is het meteen duidelijk wat de invloed van bepaalde dekkingen is. Online kunnen er meteen tot zes personen worden verzekerd. Een nadeel is dat aanvullende dekkingen dan ook meteen voor het volledig gezin gelden. Wel is het mogelijk om even de klantendienst te bellen opdat zij telefonisch het nodige doen om toch individuele afwijkingen te voorzien.

    OHRA

    Net zoals de meeste verzekeraars biedt OHRA de keuze aan tussen een kortlopende en een doorlopende reisverzekering. Standaard zijn daarbij hulpverlening, schade aan het vakantieverblijf en schade aan de reisbagage verzekerd. Er zijn wel diverse dekkingen toe te voegen, zoals een gelddekking, een dekking voor autohulpverlening en een wintersportdekking. Ook een annuleringsdekking, een ongevallendekking en een dekking geneeskundige kosten kan natuurlijk niet ontbreken. Een pluspunt is het gebruiksvriendelijk platform waarmee het mogelijk is om schadegevallen snel te melden. Ook het wijzigen van een bestaande reisverzekering gaat heel eenvoudig online.

    Unigarant

    Het aanbod Unigarant-reisverzekeringen valt niet te vergelijken met de ruime keuze die door Allianz Global Assistance wordt aangeboden, maar desondanks zijn het er toch wel wat. Zo heeft Unigarant bijvoorbeeld een speciale watersportverzekering, een reisverzekering voor wie met zijn boot op reis gaat. Geen boot maar wel een caravan? Dan is er natuurlijk de caravanverzekering. En daarnaast biedt Unigarant de kortlopende en doorlopende reis- en annuleringsverzekering aan. De doorlopende reisverzekering van Unigarant kwam in 2018 nog als beste uit de test bij Consumentenbond en kinderen tot vijf jaar zijn er gratis verzekerd wanneer de verzekerde ze ook heeft opgegeven.

    Univé

    De Univé-reisverzekering is uit te breiden met maar liefst 9 dekkingen en beschikt over een eigen alarmcentrale die 24/7 beschikbaar is. Daarenboven kent Univé mooie pakketkortingen toe wanneer er reeds andere verzekeringen zijn afgesloten. Hieronder is de pakketkorting weergegeven.

    Naast de mooie pakketkorting is ook de eerlijke en duidelijke adviesverlening een pluspunt. Is een extra rechtsbijstandsdekking niet nodig omdat de huidige rechtsbijstandverzekering volstaat? Dan geven de mensen van Univé dat ook eerlijk aan.

    Aantal verzekeringen bij Univé Pakketkorting op de totale premie
    22%
    33%
    44%
    55%
    66%
    77%
    88%
    99%
    1010%

    Beoordelen van de dekking van de reisverzekering

    Bij het analyseren van een dekking is het aangeraden om volgend stappenplan te doorlopen. Op basis hiervan wordt het duidelijk of een dekking al dan niet noodzakelijk is.

    1. Bepaal hoe groot het risico is

      Bepaal voor elke dekking hoe groot de kans is dat de schade zich voordoet. Zo is het risico op een juridische procedure bijvoorbeeld kleiner wanneer er geen wagen wordt gebruikt. Verkeersovertredingen zijn in het buitenland een van de belangrijkste redenen waarom rechtsbijstand nodig kan zijn.

    2. Bepaal de schade als het risico toch optreedt

      Het volstaat niet om alleen na te gaan hoe groot het risico is. Zo is het risico op een blikseminslag en een brand niet zo heel groot, maar omdat de schade daarbij niet te betalen valt, sluiten we toch een opstalverzekering af. Dezelfde denkoefening moet ook voor de reisverzekering worden gemaakt.

    3. Bereken de vergoeding door de reisverzekeraar

      Niet altijd zal de verzekeraar de volledige schade vergoeden. Een eigen risico is heel gewoon, maar verder zijn er vaak ook op andere manieren beperkingen voorzien. Soms kunnen de beperkingen ervoor zorgen dat de verzekering zijn nut verliest.

    4. Ga na of er geen sprake is van een dubbele dekking

      Bekijk even de andere verzekeringspolissen en controleer of het risico al niet op een andere manier verzekerd is. Let goed op de voorwaarden in beide verzekeringen. Als een risico al voldoende is verzekerd, kan het in de rechtsbijstandsverzekering achterwege blijven.

    5. Is de financiële schade zelf te dragen?

      Een verzekering is er in principe om schade te dekken die niet eenvoudig kan worden gedragen. We sluiten geen verzekering af voor een ijsje dat op de grond kan vallen, maar wel voor de aansprakelijkheid bij een auto-ongeval. Voor een kleine citytrip is een annuleringsdekking wellicht overbodig, maar voor een wereldreis niet. Maak voor elke dekking de nodige afwegingen.

    Artikelen over reisverzekeringen

    Veelgestelde vragen omtrent reisverzekeringen

    Hieronver vind je een schat aan informatie over reisverzekeringen. We beantwoorden diverse vragen, gaande van vragen over vergoedingen tot vragen over het besparen op de reisverzekeringen. Dit is een complete gids die is ontworpen om je door het complexe landschap van reisverzekeringen te leiden en je te helpen de beste beslissingen te nemen voor jouw situatie .

    Welke landen vallen onder de Europadekking?

    De polisvoorwaarden scheppen hier duidelijkheid over, maar vaak is de dekking wel uitgebreider dan enkel de landen van de Europese Unie. Vooral de niet-Europese landen aan de Middellandse Zee vallen vaak ook gewoon onder de Europese dekking. Net zoals bijvoorbeeld de Azoren of de Canarische Eilanden die niet in Europa liggen. Anderzijds zijn sommige gebieden die wel tot het werelddeel Europa behoren vaak niet gedekt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Faeröer.

    Telt de reisverzekering ook bij andere reizen?

    Veel reisverzekeringen dekken enkel vakanties en geen zakenreizen, vrijwilligerswerk, stages of studie in het buitenland. Als dat wel het geval is, is de gedekte periode vaak beperkt tot 45 of 60 dagen. Hoe dan ook is het aangeraden om een reisverzekering af te sluiten waarbij de volledige periode gedekt is en waarbij er geen uitsluiting is opgenomen voor dergelijke reizen.

    Wat is het verschil tussen de dagwaarde en de nieuwwaarde?

    Reisverzekeringen vergoeden de nieuwwaarde van spullen wanneer ze minder dan één jaar oud zijn. Bij een smartphone van zes maanden oud krijgt de verzekerde dus gewoon de waarde van een nieuwe smartphone. Vanaf wanneer spullen minstens één jaar oud zijn, vergoedt de verzekeraar de dagwaarde. De spullen worden dan afgeschreven omdat ze intussen al ouder zijn en slijtage hebben ondergaan. Aan de hand van zo'n afschrijvingstabel kunnen spullen snel veel waarde verliezen, zeker als een laptop of smartphone al enkele jaren oud is.

    Zijn ook huisdieren verzekerd?

    Dat is niet altijd het geval. Bij vele verzekeraars kan daarvoor wel een aanvullende dekking worden opgenomen. Dan vergoedt de verzekeraar ook onvoorziene, noodzakelijke kosten voor het huisdier, bijvoorbeeld wanneer een hond ziek wordt. Wat al dan niet gedekt is, verschilt opnieuw sterk. Vaak gaat het bijvoorbeeld enkel om medische kosten en niet om kosten voor zoekacties naar huisdieren.

    Heb ik een dekking voor contant geld nodig?

    Deze dekking kan nuttig zijn, maar wees toch heel kritisch. De voorwaarden zijn vaak heel ongunstig en contanten zijn meestal slechts beperkt gedekt, terwijl de invloed op de premie hoger is. Het is een beter idee om gewoon minder contanten mee te nemen en een kredietkaart te gebruiken in het buitenland.

    Is een ongevallenverzekering ook nuttig?

    Een ongevallenverzekering is zeker op jongere leeftijd nuttig. Dan wordt er een bedrag uitgekeerd bij blijvende invaliditeit door een ongeval op reis. Zeker als er bepaalde risico's worden genomen, bijvoorbeeld tijdens trektochten in de bergen, is een ongevallenverzekering toch wel nuttig. Naarmate de verzekerde ouder wordt, wordt de ongevallenverzekering iets minder belangrijk. Ook hier is het wel belangrijk om op de beperkingen en uitsluitingen van de dekking te letten. Bij motorongevallen geldt er bijvoorbeeld vaak een beperking, zeker als het slachtoffer geen helm droeg (zelfs als dat in het buitenland niet verplicht is).

    Is de dekking vervangend vervoer of verblijf nuttig?

    Vaak niet. Het risico dat een auto problemen oploopt in het buitenland is reëel, maar de kosten zijn vaak beperkt en zijn perfect zelf te dragen. Bovendien gaat de dekking vaak pas in als het voertuig na twee dagen niet is gemaakt en gelden er maximumbedragen. Enkel als de schade financieel niet te dragen is, is deze dekking aangewezen.

    Ik heb een oude auto. Dan heb ik toch wel een autopechhulpdekking nodig?

    Dat klinkt inderdaad aanlokkelijk, maar lees toch maar goed de voorwaarden. Sommige verzekeraars verlenen geen dekking aan oude auto's. Wat een oude auto is, verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Bij sommige verzekeraars geldt een uitsluiting voor auto's van tien jaar of ouder, terwijl andere verzekeraars zelfs lagere drempels van acht jaar hanteren.

    Dekt een doorlopende reisverzekering ook uitstappen in Nederland?

    Een reisverzekering dekt reizen in Nederland wanneer er sprake is van een overnachting. Dat bewijs moet kunnen worden voorgelegd. Een dagtrip naar de zoo is bijvoorbeeld niet gedekt, ook niet bij een duurdere reisverzekering.

    Is een annuleringsdekking aan te raden?

    Voor kleine en goedkope reizen is het enkel interessant wanneer er een risico is, bijvoorbeeld omdat een dicht familielid al langer problemen heeft met de gezondheid. In het andere geval is een annuleringsdekking vooral interessant bij dure en verre reizen die al snel een maandloon kosten. Dan wordt het moeilijker om het verlies zelf te dragen.

    Heb ik alle dekkingen wel nodig?

    De dekking medische kosten in het buitenland is een must wanneer dit nog niet via de zorgverzekering is gedekt. Daarnaast is een extra dekking bij winter- of onderwatersporten aangeraden wanneer deze sporten ook worden beoefend en is de dekking vervangend vervoer interessant bij een autovakantie. Een aantal andere dekkingen, zoals de ongevallendekking, de dekking contant geld, de dekking rechtsbijstand en de dekking vervoer en verblijf zijn vaak minder interessant.

    Is een goedkope reisverzekering een goed idee?

    De voordelige reisverzekeringen zijn vaak heel duurkoop omdat ze niet echt veel dekken. Zo zijn er reisverzekeringen waarbij de dekking voor het vertrek terug al ophoudt, terwijl er net op de terugreis nog veel kan gebeuren. Ook zijn er reisverzekeringen die slechts bepaalde delen dekken, bijvoorbeeld wel het vliegticket maar niet de hotelkosten bij een annulering. Verhoudingsgewijs zijn dergelijke reisverzekeringen allesbehalve goedkoop.

    Hoeveel kost een reisverzekering gemiddeld?

    De kostprijs van een reisverzekering is afhankelijk van verschillende factoren. Een doorlopende reisverzekering met Europadekking kost gemiddeld 4 euro voor een alleenstaande, 7 euro voor een stel en 9 euro voor een stel met kinderen. Bij een werelddekking gaat het gemiddeld om zo'n 5,5 euro, 9,5 euro en 12 euro. Een annuleringsverzekering kost gemiddeld zo'n 5% van de totale kosten van de reis. Uiteraard zeggen deze gemiddelden niks over de exacte dekking van de reisverzekering.

    Is overstappen altijd een goed idee?

    Neen. Soms is het ook mogelijk om de dekkingen in de huidige polis aan te laten passen. Zo kunnen er aanvullende dekkingen worden toegevoegd of kunnen bepaalde dekkingen worden geschrapt. Wel is het aangeraden om bij elke wijziging eerst even reisverzekeringen te vergelijken. Soms is het interessanter om over te stappen en soms is het interessanter om gewoon even de polis aan te laten passen. Het kan soms beter zijn om de reisverzekering niet aan te passen maar eenmalig een kortlopende reisverzekering te voorzien, bijvoorbeeld wanneer de doorlopende reisverzekering een Europese dekking heeft maar de volgende reis naar Pitcairn gaat.

    Is de doorlopende reisverzekering wel voordeliger?

    Dit is een controle waard. Wanneer er minder reizen worden gemaakt, kan het interessanter zijn om de doorlopende reisverzekering volledig stop te zetten en elke reis individueel te verzekeren. Dat is met name het geval wanneer er minder dan 3 tot 4 weken per jaar op vakantie wordt gegaan. Ook wanneer er meer dan twee lange reizen per jaar zijn gepland, is een doorlopende reisverzekering vaak interessanter.

    Kan ik verschillende dekkingen afsluiten bij verschillende reisverzekeraars?

    Neen. In essentie is iedere reisverzekering identiek en vervolgens kan het met een aantal aanvullende dekkingen worden uitgebreid. De basisdekking is echter telkens aanwezig. Het is dus niet mogelijk om te shoppen bij verschillende verzekeraars. Vaak kunnen standaardpolissen wel op maat worden aangepast.

    Tot wanneer kan ik een nieuwe reisverzekering afsluiten?

    Vaak is het mogelijk om tot net voor de reis nog een reisverzekering af te sluiten. Hierop bestaan wel een aantal uitzonderingen. In sommige gevallen is er bijvoorbeeld sprake van een wachttijd en zal de doorlopende reisverzekering nog niet meteen dekking bieden. Ook de annuleringsdekking kan vaak maar kort na het boeken of voldoende lang voor de reis worden afgesloten. Op die manier voorkomt de verzekeraar dat een verzekerde zich wil laten verzekeren voor een reeds bekend feit dat de annulering zou veroorzaken.

    Moet ik overstappen bij een wijziging in de gezinssamenstelling?

    Hier geldt dat het minstens aan te raden is om reisverzekeringen te vergelijken. Gezinnen met jonge kinderen gaan vaak op een andere manier reizen dan voorheen. Backpacken in Thailand wordt dan een week cocktails drinken aan een Spaans zwembad. Of het vliegtuig wordt vervangen door een auto vol kinderspullen. Vaak is het nuttig om de doorlopende reisverzekering aan te laten passen. Hierdoor kan een andere reisverzekeraar ineens voordeliger worden.

    Moet ik rekening houden met hoelang ik op reis mag?

    Ja. De periode waarop een maximaal op reis mag, varieert van verzekeraar tot verzekeraar. Bij sommige verzekeraars zijn reizen tot maximaal anderhalve maand toegestaan, maar er zijn ook verzekeraars die reizen tot maximaal zes maanden toestaan. Wanneer een doorlopende reisverzekering geen dekking verleent, is het vaak wel mogelijk om de maximale reisduur tegen bijbetaling te verlengen.

    Krijg ik overal dezelfde vergoeding voor mijn verloren, gestolen of beschadigde bagage?

    Neen. Wanneer bagage verloren gaat, zal de verzekeraar gedurende enige tijd de aankoopwaarde vergoeden. Nadien vergoedt de verzekeraar de dagwaarde of de nieuwwaarde min de afschrijvingen. Elke verzekeraar hanteert andere afschrijvingslijsten. Hierdoor kan eenzelfde laptop voor de ene verzekeraar een hogere dagwaarde hebben dan voor de andere verzekeraar. Deze afschrijvingslijsten zijn terug te vinden op de website van de reisverzekeraar en kunnen mee worden genomen in de vergelijking.

    Heb ik buiten Europa altijd een wereldwijde dekking nodig?

    Neen. De Europadekking is vaak uitgebreider dan alleen het Europees continent. Vaak vallen bijvoorbeeld ook de landen aan de Middellandse zee onder de Europese dekking, net zoals Jordanië. Ook sommige overzeese gebieden of bekende eilandengroepen vallen vaak onder de Europadekking. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de Canarische Eilanden of de Azoren. Voor een aantal andere overzeese eilanden, zoals Mayotte, kan een wereldwijde dekking wel noodzakelijk zijn.

    Zijn er verschillen op het gebied van uitsluitingen?

    De meeste verzekeraars hebben min of meer gelijkaardige uitsluitingen, bijvoorbeeld voor schade door een nucleaire aanval of een burgeroorlog. Vaak gaat het om situaties waarbij het Calamiteitenfonds redding biedt. Toch zijn er ook subtiele verschillen. Dat bleek bijvoorbeeld voor de annuleringsdekking bij het begin van de coronapandemie waarbij niet alle verzekeraars dekking verleenden.

    Is het een goed idee om een reisverzekering via het reisbureau te regelen?

    Neen. De reisverzekeringen die het reisbureau aanbiedt, zijn kwalitatief wel heel goed en bieden een goede bescherming. Ze bieden echter enkel het meest uitgebreide pakket aan en dat is vaak onnodig duur. Het is een beter idee om reisverzekeringen te vergelijken.

    Dekken alle reisverzekeraars ook buitenlandse studies?

    Neen. Vaak is de reisverzekering op zijn minst in duur beperkt, terwijl een studiereis toch al snel langer dan zestig dagen duurt. Bij sommige verzekeraars is het wel mogelijk om een extra dekking te voorzien en tegen bijbetaling langere reizen te laten verzekeren.

    Wat is het verschil tussen een bagageverzekering en een reisverzekering?

    Een bagageverzekering dekt alleen schade aan de bagage, bijvoorbeeld omdat het verloren gaat of omdat er schade optreedt. Een reisverzekering kan een bagageverzekering omvatten, maar biedt in de eerste plaats reisbijstand en focust op medische kosten in het buitenland.

    Bieden alle reisverzekeraars ook annuleringsverzekeringen aan?

    Vrijwel alle reisverzekeraars bieden ook een annuleringsdekking aan. Bij sommige (doorlopende) reisverzekeringen zit annulering zelfs in de prijs begrepen.

    Mijn kredietkaart heeft al een reisverzekering. Is dat dan niet voldoende?

    Vaak niet. Vaak zien we dat de voorwaarden van zo'n verzekering wel heel beperkend zijn. Zo zijn er formules waarbij enkel een overlijden, ongeval of een ernstige ziekte aanleiding geven tot het annuleren van de reis. Dat is natuurlijk niet voldoende. Vaak zijn de toegevoegde verzekeringen heel magertjes. Als dat niet het geval is, zijn de gebruikskosten van de kredietkaartmaatschappij vaak heel hoog en was een aparte reisverzekering allicht interessanter geweest.