EN

Motorverzekeringen vergelijken

Voor veel motorrijders staat hun motor hoog aangeschreven. Het geluid van de ronkende motor, de wind die om hen heen streelt en die opperste vorm van concentratie, waarbij al de rest even vergeten wordt: een motor heeft inderdaad veel te bieden. Des te pijnlijker is het wanneer een motor ten val komt. Met een goede motorverzekering worden de pijnlijke gevolgen van een ongeval, financieel althans, verlicht. Op zoek naar een goede motorverzekering? Dan zijn er wel een aantal zaken waarop men moet letten. Hieronder zijn ze weergegeven.

man vergelijkt motorverzekeringen vanaf zijn motor

Drie soorten dekkingen

Net zoals bij de autoverzekering komt ook de motorverzekering met drie soorten dekkingen waaruit een keuze moet worden gemaakt. De allriskverzekering is daarbij de uitgebreidste keuze. Zo'n allriskverzekering dekt alle vormen van schade, behalve wanneer ze expliciet in de polisvoorwaarden zijn uitgesloten. Ook eigen schade door een ongeval waarbij de motorbestuurder een fout maakte, wordt bijvoorbeeld gedekt. Bij de WA + Beperkt Casco is dat niet het geval, maar het biedt bijvoorbeeld wel dekking bij stormschade aan de motor. De WA-verzekering is dan weer de minst uitgebreide variant en dekt enkel de wettelijke aansprakelijkheid, namelijk wanneer de motorbestuurder een fout maakt en daarmee schade berokkent aan een ander.

Daarnaast blijft het uiteraard mogelijk om te kiezen voor aanvullende dekkingen. Een voorbeeld daarvan is de ongevallenverzekering voor opzittenden of de schadeverzekering voor opzittenden. Ook een pechhulp- of rechtsbijstandverzekering behoort tot de mogelijkheden. Niet alle verzekeraars bieden dergelijke aanvullende dekkingen aan. Bij het kiezen van een motorverzekering dient men daar dan ook al meteen rekening mee te houden.

Eigen risico

Elke motorrijder gaat vroeg of laat eens neer, terwijl hij ook nog eens tot 57 keer meer kans maakt op een zwaar ongeval. Daarom doet men er goed aan om even na te denken over het eigen risico. De schade kan per slot van rekening hoog oplopen en hoe hoger het eigen risico is, hoe meer de motorrijder zelf moet betalen. Anderzijds zijn er ook motorrijders die graag wat minder betalen voor hun motorverzekering en daarom het eigen risico willen verhogen. Hoe hoog het eigen risico is en in welke mate het eigen risico verhoogd of verlaagd kan worden, verschilt echter van verzekeraar tot verzekeraar. Bij het vergelijken van motorverzekeringen is dat dan ook iets om aandacht aan te schenken.

Verzekerd bedrag

Wat het verzekerd bedrag betreft, zijn er toch nog grote verschillen tussen motorverzekeraars. Veel heeft te maken met de toepassing van de nieuwwaarde- en aanschafwaarderegeling. Bij sommige verzekeraars is dit bijvoorbeeld beperkt tot één jaar, terwijl er ook verzekeraars zijn waarbij deze regeling tot drie jaar geldt. Denk daarnaast ook aan de mate waarin accessoires als het navigatiesysteem zijn verzekerd en hoe het zit met de helm en de motorkleding, want ook zo'n benodigdheden zijn allesbehalve goedkoop. Veel verzekeraars bieden hier wel dekking, maar dan wel beperkt. Soms is het mogelijk om tegen een hogere premie de accessoires of de motorkleding uitgebreider te verzekeren. Andere keren kan dan weer de nieuwwaardegarantie of de aanschafwaardegarantie via een extra module worden uitgebreid.

Prijs van de motorverzekering

Bij het vergelijken van motorverzekeringen speelt de prijs uiteraard een belangrijke rol. Er zijn soms grote prijsverschillen tussen verzekeraars onderling en het staat de motorrijder natuurlijk vrij om te kiezen voor een goedkopere formule. Anderzijds zou het niet correct zijn om enkel en alleen rekening te houden met de prijs van de motorverzekering. De prijs van de motorverzekering is per slot van rekening afhankelijk van veel meer factoren. Houd bovendien ook rekening met hoe de prijs in de toekomst zal evolueren. De no-claimkorting verschilt per slot van rekening van verzekeraar tot verzekeraar.

Meer informatie over de prijs van de motorverzekering

Winterstopkorting

Sommige verzekeraars, maar niet allemaal, bieden een winterstopkorting aan. Deze korting is er speciaal voor motorrijders die tijdens de wintermaanden de motor op stal houden. Het is hierbij belangrijk om te weten tijdens welke periode de winterstop voor de verzekeraar valt en hoe hoog de korting dan is. Bij ANWB gaat het bijvoorbeeld om de periode tussen 15 december en 1 maart en bedraagt de korting 10%. Ga ook altijd na wat er gedurende deze periode nog steeds gedekt is. Bij de betere verzekeraars vervallen enkel de risico's die betrekking hebben op het rijden met de motor, maar is de motor verder nog steeds volwaardig verzekerd tijdens de stalling.

Vereiste beveiliging

Veel verzekeraars verplichten een goede beveiliging eenmaal de motor tegen diefstal is verzekerd. Zo is een goedgekeurd slot (ART categorie 4) veelal verplicht. Bij duurdere motoren kunnen er bovendien nog strengere eisen worden opgelegd. Andere verzekeraars pakken het anders aan en kennen een korting toe wanneer er bepaalde beveiligingssystemen zijn geïnstalleerd. Bij ANWB gaat het bijvoorbeeld om 10% korting op de diefstalpremie wanneer er een track-and-tracesysteem is.

Veelgestelde vragen over motorverzekeringen

Hoe bescherm ik mijn motor tegen diefstal?

Verzekeraars leggen vaak beveiligingseisen op. Het gaat dan om de zogenaamde ART-sloten waarvan de kwaliteit van 1 ster tot 5 sterren varieert. We raden een ART-slot van 4 sterren aan voor onderweg en een ART-slot van 5 sterren bij de thuisstalling. Daarnaast is ook een SCM-beveiliging aangewezen. Ga echter verder dan wat de verzekeraar aangeeft en parkeer de motor nooit in een donker steegje, plaats de motor daarentegen ‘s nachts in een afgesloten garagebox, veranker de motor met de grond, graveer het kenteken en zorg natuurlijk voor een goede motorverzekering indien de motor alsnog wordt gestolen.

Wat is de schade-opzittendenverzekering?

De schade-opzittendenverzekering keert de werkelijke schade uit aan de motoropzittenden na een ongeval. De schade-opzittendenverzekering is van groot belang voor de bestuurder: bij een eenzijdig ongeval riskeert hij anders geen vergoeding te krijgen voor de persoonlijke (letsel)schade.

Wat is de ongevallen-opzittendenverzekering?

De ongevallen-opzittendenverzekering is vergelijkbaar met de schade-opzittendenverzekering, maar net iets minder uitgebreid. Zo keert de verzekeraar alleen uit bij blijvende invaliditeit en bij overlijden. Bovendien gaat het niet om de werkelijke schade maar om een vast bedrag. Natuurlijk is het wel goedkoper dan de schade-opzittendenverzekering.

Wanneer is de winterstop?

Dit verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. De meeste motorverzekeraars bedoelen de periode tussen 1 december en 1 maart, maar er zijn ook verzekeraars die andere periodes instellen. Een voorbeeld daarvan is ANWB, want voor hen gaat de winterstop pas op 15 december in.

Wat is de zomertijddekking?

Bij de zomertijddekking is de motor enkel verzekerd tijdens de zomermaanden, maar dit valt niet samen met de meteorologische zomer. Over het algemeen is het wel zo dat deze regeling beperkter is dan de winterstopregeling. Vaak geeft men aan dat de zomertijddekking eind maart start en eind oktober afloopt, waardoor er in totaal zo'n twee maanden minder dekking is dan bij de winterstopregeling.