EN

Vliegbewijs drone

Als een drone zwaarder weegt dan 250 gram is het alleen toegestaan om met de drone te vliegen als je een vliegbewijs hebt. Zo’n vliegbewijs is geldig in alle EU-landen. In sommige gevallen is ook een aanvullend vaardigheidsbewijs noodzakelijk. Een vliegbewijs is aan te vragen bij de RDW, maar eerst moet je een cursus volgen en een examen afleggen.

Inhoud

    Het behalen van een vliegbewijs

    Als een vliegbewijs verplicht is, moet je een (online) training doorlopen. Vervolgens dien je bij een vliegschool een kennistest af te leggen. Het afleggen van de kennistest kan enkel bij een van de onderstaande vliegscholen. Deze vliegscholen zijn door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangewezen om de kennistest af te nemen. De vliegscholen bieden ook theorie- en praktijkopleidingen aan.

    VliegschoolWebsiteGemeente
    Drone Classwww.eudronebewijs.nlDuiven
    Drone Flight Academywww.droneflightacademy.euKatwijk
    Dutch Drone Academywww.dutchdroneacademy.comDen Haag
    EuroUSC-Beneluxwww.eurousc.nlAlmere, Heinenoord en Hoogerheide
    NLR Drone Centrewww.nlr.nlAmsterdam, Marknesse, Rotterdam en Noordwijk
    OmniDrones Academywww.omnidrones.nlAssen
    ROC van Amsterdamwww.rocva.nlAmsterdam
    The Green Drone Academywww.aeresmbo.nlAlmere

    Subcategorie A1+A3

    Welke regels van toepassing zijn bij het vliegen met een drone is afhankelijk van het ongevalsrisico bij een vlucht. De regels zijn het soepelst voor vluchten met een laag risico. Dat wil onder andere zeggen dat je tot maximaal 120 meter hoog vliegt en dat je altijd zicht hebt op de drone. Bij vluchten met een laag risico gaat het om de subcategorie A1+A3. Dan volstaat een eenvoudig dronebewijs (A1+A3) en heb je geen aanvullend A2-dronebewijs nodig.

    Vluchten met een laag risico

    Dit zijn de stappen om je dronebewijs te halen

    Voor de meeste drones heb je een Europees dronebewijs nodig. Het gaat dan in elk geval om het certificaat A1+A3. Om dit certificaat te krijgen, dien je een training te volgen en een examen af te leggen. Pas als je bent geslaagd voor dit examen kan je het dronebewijs aanvragen.

    1. Training volgen

      Om een dronebewijs te kunnen krijgen, moet je eerst een (online) training volgen. Dit moet verplicht gebeuren bij een van de vliegscholen die door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zijn aangewezen. Deze training is niet gratis en kan bij de meeste vliegscholen online worden gevolgd. Bij de meeste aanbieders kost de training ongeveer 100 euro. Vaak worden er ook aanvullende opleidingen aangeboden. Deze opleidingen kunnen ook heel interessant zijn.

      Laptop met een drone
    2. Examen afleggen

      Na het volgen van de training en de zelfstudie is het mogelijk om het examen af te leggen. Het afleggen van het examen kan veelal online. Bij de meeste aanbieders zit het examen in de prijs van de opleiding begrepen. Als je niet bent geslaagd voor het examen, is het meestal ook mogelijk om dit gratis opnieuw te proberen.

      Examen afleggen
    3. Aanmelden bij de RDW

      Na het slagen voor het examen geeft de vliegschool het een en ander door aan de RDW. Je vult dan een online formulier in en vraagt je dronebewijs aan. Dit kost 10 euro als je in Nederland woont. Als je buiten Nederland woont, kost dit 20 euro. Nadat alles in orde is, ontvang je het dronebewijs in je mailbox en mag je gedurende vijf jaar vliegen met je drone.

      Drone stijgt op

    Aanvragen van exploitantnummer

    De eigenaar of exploitant van een drone dient zich te registreren bij de RDW. Je krijgt dan een exploitantnummer toegewezen. Door middel van dit exploitantnummer, dat op de drone te bevestigen is, kan men bijvoorbeeld bij een ongeluk of een inbreuk de eigenaar opsporen. Het is toegestaan om anderen te laten vliegen met een drone waarop jouw exploitantnummer is aangebracht. Een exploitantnummer is niet aan te vragen indien het gaat om een speelgoeddrone met een gewicht van minder dan 250 gram of een drone met een gewicht van minder dan 250 gram die geen camera heeft. Het exploitantnummer is een jaar geldig en is met andere woorden jaarlijks te vernieuwen.

    Aanvraag indienen en sticker bevestigen

    Een exploitantnummer is aan te vragen bij de RDW. Dit nummer dien je zichtbaar aan te brengen op de drone, bijvoorbeeld in de vorm van een sticker. Soms is het ook mogelijk om het exploitantnummer digitaal in de software van de drone te plaatsen. Als de drone eigendom is van een bedrijf, vraag je als eigenaar van het bedrijf een exploitantnummer aan bij de RDW.

    Speelgoeddrones

    Voor speelgoeddrones met een gewicht tot 250 gram zijn de regels extra soepel. De algemene vliegregels blijven echter gelden. Zo mag je bijvoorbeeld niet vliegen als je onder invloed bent van alcohol of drugs. Het is ook niet toegestaan om in de buurt van hulpdiensten te vliegen. Wat wel anders is: je hoeft je niet te registreren bij de RDW, je hoeft geen kennistest te doen en je hebt geen exploitantnummer nodig. De minimumleeftijd van zestien jaar is bovendien niet van toepassing.

    Drones waarvoor een vliegbewijs of exploitantnummer verplicht is

    Een vliegbewijs is verplicht voor alle drones die meer wegen dan 250 gram. Enkel voor drones die bij het opstijgen minder wegen dan 250 gram is een vliegbewijs niet verplicht. Het gewicht is met andere woorden bepalend. Houd er rekening mee dat je ook bij lichte drones in sommige gevallen verplicht bent om jezelf als eigenaar bij de RDW te registreren. Hieronder zijn de verplichtingen schematisch weergegeven.

    Gewicht droneDrone met een cameraSpeelgoeddroneVliegbewijs van de RDWRegistreren als drone-eigenaar bij de RDW
    < 250 gramNeeJaNiet nodigNiet nodig
    < 250 gramJaJaNiet nodigNiet nodig
    < 250 gramNeeNeeNiet nodigNiet nodig
    < 250 gramJaNeeNiet nodigVerplicht + exploitantnummer aan de drone bevestigen
    > 250 gramNeeNeeVerplicht (kennistest + vliegbewijs)Verplicht + exploitantnummer aan de drone bevestigen
    > 250 gramJaNeeVerplicht (kennistest + vliegbewijs)Verplicht + exploitantnummer aan de drone bevestigen

    Veelgestelde vragen over het behalen van het vliegbewijs voor een drone

    Het is een goede zaak dat er Europese regels zijn over het vliegen met een drone en het vliegbewijs voor een drone. Vroeger was het allemaal heel complex en waren de regels in ieder land anders, als er al kant-en-klare nationale regels waren. In de praktijk zijn de Europese regels echter vrij technisch, ook wat het vliegbewijs betreft. Met deze FAQ over het behalen van het vliegbewijs voor een drone beantwoorden we een aantal prangende vragen.

    Hoelang is het vliegbewijs geldig?

    Het certificaat is gedurende een periode van vijf jaar geldig. Je kan dus gedurende vijf jaar met je drone vliegen. Na deze periode van vijf jaar is het mogelijk om een nieuw examen af te leggen en het vliegbewijs opnieuw te behalen.

    Ben ik verzekerd als ik mijn dronebewijs nog niet heb behaald?

    Veel AVP-verzekeraars vergoeden de schade die je veroorzaakt bij het vliegen met je drone. Houd er wel rekening mee dat de verzekeraars hier eisen aan kunnen stellen. Zo kan men bijvoorbeeld bepalen dat men enkel de schade vergoedt als je in orde bent met de wet en dus een vliegbewijs hebt. Ook beperkingen wat het gewicht betreft, zijn mogelijk. Raadpleeg daarom de polisvoorwaarden om na te gaan hoe dit bij jouw aansprakelijkheidsverzekering is geregeld.

    Wat is een dronebewijs?

    Het dronebewijs is een door de RDW uitgegeven vliegbewijs. Dit bewijs is verplicht voor wie met een drone met een gewicht van meer dan 250 gram wil vliegen. Na het voltooien van een dronecursus is het dronebewijs aan te vragen. Er zijn twee subcategorieën. Bij vluchten met een laag risico volstaat de subcategorie A1+A3. In het andere geval heb je een dronebewijs van subcategorie A2 nodig. Dit wordt ook wel eens een vaardigheidsbewijs genoemd.

    Hoe vraag ik een dronebewijs aan?

    Het dronebewijs is, na het afronden van de dronecursus, aan te vragen bij de RDW. Je zal van de vliegschool een mail krijgen met daarin de link om het dronebewijs aan te vragen. Dit aanvragen gebeurt online. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Het aanvragen van een dronebewijs is niet gratis. Je betaalt via iDEAL en als de betaling is gelukt, ontvang je het dronebewijs in je mailbox. Bewaar dit bewijs heel goed en neem het altijd mee als je gaat vliegen.

    In welke landen is het dronebewijs geldig?

    Het dronebewijs is geldig (en verplicht) in alle landen van de Europese Unie. Je kan het dus niet alleen gebruiken in Nederland, maar ook in bijvoorbeeld Duitsland, België en Polen. Behalve in de landen van de EU is het dronebewijs ook geldig in Noorwegen, IJsland en Zwitserland.