Cascoverzekering vergelijken
Een cascoverzekering vergelijken is meer dan alleen het vergelijken van de premie. In de eerste plaats moet er een keuze worden gemaakt tussen de beperkte casco en de volledige casco. Daarnaast verschillen de polisvoorwaarden sterk en bieden niet alle verzekeraars evenveel opties aan. Zeker voor jonge bestuurders en senioren zijn er soms grote verschillen.
Beperkte casco en volledig casco vergeleken
In de eerste plaats is het belangrijk om te weten dat er twee soorten cascoverzekeringen zijn. Het gaat om de beperkt-cascodekking en de volledig-cascodekking, waarbij die tweede natuurlijk uitgebreider is.
Een beperkt-cascodekking, vroeger ook wel eens een WA Plus-verzekering genoemd, heeft een beperkte dekking. Het vergoedt over het algemeen schade aan de auto door een botsing met dieren, diefstal, brand, storm, hagel en ruitbreuk waarbij de verzekerde geen schuld treft. Dit is de goedkoopste cascoverzekering, maar de dekking is duidelijk ook beperkt. Over het algemeen wordt deze verzekering afgesloten voor oudere auto's die tussen de 5 en de 10 jaar oud zijn, maar sommigen maken al eerder de overstap. Vanaf een leeftijd van 10 jaar wordt er meestal overgestapt naar de eenvoudigere WA-verzekering.
Bij een volledig-cascodekking is de autoschade aan de eigen auto altijd verzekerd, zelfs bij eigen schuld. Daarom wordt het ook wel eens een allriskdekking genoemd. Natuurlijk zijn er wel nog steeds een aantal uitzonderingen voorzien, maar de schadegevallen die het vaakst voorkomen vallen gewoon onder deze verzekering. De volledige cascodekking vergoedt bijvoorbeeld ook de schade aan de eigen auto wanneer de verzekerde een ongeval veroorzaakt. De volledige-cascodekking is aangeraden wanneer de lening voor de auto loopt en minstens tot de auto 4 jaar oud is. Nu auto's steeds duurder worden, wordt deze termijn vaak tot 5 à 6 jaar opgetrokken. Nadien kan er eventueel worden overgestapt naar een goedkopere beperkt-cascodekking.
Oorzaak schadegeval | WA-verzekering | WA Beperkt Casco | WA Volledig Casco |
---|---|---|---|
Schade veroorzaakt aan een ander voertuig | Gedekt | Gedekt | Gedekt |
Brand | Niet gedekt | Gedekt | Gedekt |
Diefstal | Niet gedekt | Gedekt | Gedekt |
Botsing met een wild dier | Niet gedekt | Gedekt | Gedekt |
Slippen van de auto | Niet gedekt | Niet gedekt | Gedekt |
Stormschade | Niet gedekt | Gedekt | Gedekt |
Sterretje in de voorruit | Niet gedekt | Gedekt | Gedekt |
Schade aan het eigen voertuig waarbij de verzekerde een verkeersinbreuk begaat | Niet gedekt | Niet gedekt | Gedekt |
Eigen risico
Bij een cascoverzekering hanteren vrijwel alle verzekeraars een eigen risico. Dat wil zeggen dat een deel van het schadebedrag voor rekening van de verzekerde is. De hoogte van dat schadebedrag is onder andere afhankelijk van de schadeoorzaak, de waarde van de auto, de leeftijd van de bestuurder et cetera. Bij sommige verzekeraars is het ook mogelijk om het eigen risico af te kopen. Hoe dat exact zit, staat te lezen in de polisvoorwaarden. Ga daarbij ook altijd na of er uitzonderingen van toepassing zijn. Bij veel verzekeraars is er bijvoorbeeld een hoger eigen risico bij schade aan een cabriokap.
Dekkingen en polisvoorwaarden vergelijken
Bij het vergelijken van cascoverzekeringen is het dan wel belangrijk om een keuze te maken tussen de WA Beperkt Casco en de WA Volledig Casco, maar daarnaast zijn er nog heel wat andere zaken om op te letten. Zo kunnen de polisvoorwaarden soms sterk verschillen en dat kan bij een schadegeval grote gevolgen hebben.
Als de auto total loss is, is het de vraag welk bedrag de verzekeraar zal uitbetalen. Sommige verzekeraars hanteren bijvoorbeeld de cataloguswaarde en houden geen rekening met de uitstekende onderhandelingsvaardigheden van de verzekerde. Bij andere verzekeraars vertrekt men wel van het effectief betaalde bedrag. Bij nog andere verzekeraars hanteert men gedurende een periode de cataloguswaarde en gaat men vervolgens dan weer over naar de aanschafwaarde. Ga dus steeds goed de polisvoorwaarden na.
Daarnaast speelt de afschrijvingsregeling een belangrijke rol. Van zodra er een bepaalde periode is verstreken, en die periode verschilt van verzekeraar tot verzekeraar, wordt de auto per slot van rekening afgeschreven. Meestal is het zo dat vanaf het vierde jaar enkel nog de dagwaarde wordt vergoed, wat dan weer wordt bepaald op basis van (ANWB-)koerslijsten. Bij eenzelfde schadegeval betalen sommige verzekeraars soms enkele duizenden euro's meer uit dan andere verzekeraars. Het is dan ook een understatement dat vergelijken loont.
Kijk ten slotte ook altijd naar de uitsluitingen die in de polisvoorwaarden staan. Vooral voor wie al eens een glaasje drinkt, zijn er grote verschillen. Steeds vaker nemen verzekeraars alcoholuitsluitingen op in hun polisvoorwaarden. Zij betalen dan geen schade uit wanneer de bestuurder onder invloed was van alcohol of medicijnen.
Occasionwaarderegeling of dagwaarderegeling
Wanneer het gaat om een tweedehandsauto, is het aangeraden om te kiezen voor een verzekeraar die een occasionwaarderegeling aanbiedt. Bij een occasionwaarderegeling wordt de waarde verzekerd aan de aanschafwaarde en niet aan de dagwaarde. Bij een totaal verlies is de aanschafwaarde interessanter. Soms kan het gedekte bedrag duizenden euro's verschillen.
Ongeveer 50% van alle verzekeraars biedt geen occasionwaarderegeling aan. Verzekeraars die het wel doen, leggen vaak een aantal strenge voorwaarden op. Vaak mag de tweedehandsauto maar een maximale leeftijd hebben op het moment van de aankoop. De verschillen zijn groot. Bij sommige verzekeraars gaat het om 36 maanden, terwijl dit bij andere verzekeraars oploopt tot 192 maanden.
Gevolgen van een schadeclaim
Een schadeclaim kan verregaande gevolgen hebben voor de te betalen premie. Het maakt daarbij niet uit wat het bedrag van de schadeclaim is. Beperkt-cascoschade heeft meestal geen gevolgen voor de no-claimkorting en de schadevrije jaren, net zoals schade waarvoor een ander aansprakelijk is. Sinds 2016 is de terugval in schadevrije jaren gelijkgetrokken voor alle autoverzekeraars, maar sommige verzekeraars kennen wel een no-claimbeschermer toe. Daar hangt een prijskaartje aan vast, maar het voordeel is vrij groot: tot één keer per jaar kan autoschade geclaimd worden zonder dat dit invloed heeft op de premie. Niet alle cascoverzekeraars bieden dit echter aan. Onder andere bij volgende verzekeraars is dat wel het geval (peildatum: 08/2020):
Aegon
Allianz
Centraal Beheer
De Goudse
FBTO
Hema
Interpolis
Lancyr
United Insurance
Voogd & Voogd
Let op, want een no-claimbeschermer heeft ook nadelen. Hoewel een schadegeval geen invloed heeft op de premie, heeft het wel invloed op het aantal schadevrije jaren. Hierdoor houden andere verzekeraars geen rekening met een no-claimbeschermer van een vorige verzekeraar. Overstappen naar een andere cascoverzekeraar wordt dan ook heel moeilijk.
Schadesturing
Bij een schadegeval houdt de verzekeraar graag de touwtjes in handen. Ze verplichten de verzekerde dan om bij een aangesloten herstelbedrijf aan te kloppen of ze kennen een lagere vergoeding toe wanneer de verzekerde bij zijn huisgaragist de herstellingen wil laten uitvoeren. Ook bij leenauto's is dat het geval. Verzekeraars dwingen gunstige afspraken af bij dergelijke bedrijven, maar communiceren anderzijds zelden echt transparant over de schadesturing. Vraag bij het vergelijken daarom zelf even na hoe verzekeraars omgaan met herstellingen bij schadegevallen en wat al dan niet is toegestaan.
Veelgestelde vragen over de cascoverzekering vergelijken
Kan ik als jonge bestuurder een cascoverzekering afsluiten?
Bij de meeste verzekeraars is het mogelijk om vanaf 18 jaar een cascoverzekering af te sluiten. Bij sommige verzekeraars is het ook reeds mogelijk vanaf 17 jaar. Het gaat onder andere om ING, Unigarant en Univé. Daarnaast zijn er een aantal verzekeraars die resoluut weigeren om jonge bestuurders te accepteren. Het gaat onder andere om (peildatum: juni 2020) Promovendum (min. 22 jaar), nowGo (min. 25 jaar) en Zero (min. 25 jaar). Ook bij andere verzekeraars gelden er overigens beperkingen. Vooral als een jonge bestuurder een sportieve auto wil laten verzekeren, loopt hij al snel tegen problemen aan.
Kan ik als senior een cascoverzekering afsluiten?
Senioren zijn vaker betrokken bij schadegevallen. Zeker bij parkeerschade is dat het geval. Ongeveer een derde van de verzekeraars hanteert een leeftijdsgrens waarbij ze geen ouderen accepteren. Het gaat daarbij enkel om nieuwe verzekeringsnemers en niet om lopende contracten. Het gaat onder andere om (peildatum: juni 2020) Voogd & Voogd (69 jaar), Klaverblad (74 jaar), Reaal (79 jaar) en Ditzo (80 jaar). Houd er daarnaast rekening mee dat sommige verzekeraars ook leeftijdstoeslagen hanteren. Deze premietoeslagen kunnen hoog oplopen. Bij sommige verzekeraars gaat het zelfs om toeslagen van 173%. Houd er wel rekening mee dat een verzekeraar met een premietoeslag in principe nog steeds goedkoper kan zijn dan een verzekeraar zonder premietoeslag. Daarom is het belangrijk om steeds goed te vergelijken.
Is een rijstijlverzekering een goed idee?
Een rijstijlverzekering kan een lagere premie opleveren, maar dan natuurlijk op voorwaarde dat er ook een rustige rijstijl wordt gehanteerd. Daarnaast gaat het hier nog steeds om een korting op de premie en wil dat niet automatisch zeggen dat de verzekering het voordeligst is. Daarvoor blijft het belangrijk om ook de andere polisvoorwaarden door te nemen. Onthoud ook dat er hierbij een deel persoonlijke gegevens worden prijsgegeven. Voor veel bestuurders weegt dat niet op tegen de korting die ze krijgen.
Verlies ik overal evenveel schadevrije jaren?
Ja. Na een schadeclaim verliest een verzekerde altijd 5 schadevrije jaren. Wanneer de verzekerde meer dan 15 schadevrije jaren heeft, valt het zelfs terug naar 10 schadevrije jaren. Deze regels zijn bij alle verzekeraars identiek.
Dekt de cascoverzekering autodiefstal?
Ja, zowel de beperkte casco als de volledige casco dekken autodiefstal en schade aan de auto tijdens de diefstal. Bij sommige verzekeraars heeft de beveiligingsklasse invloed op de uitkering wanneer er sprake is van autodiefstal. Houd er bovendien rekening mee dat sommige verzekeraars geen dekking verlenen wanneer het gaat om diefstal van de autosleutels.