EN

8 tips om te besparen op de aansprakelijkheidsverzekering

Het is mogelijk om te besparen op de aansprakelijkheidsverzekering, maar verwacht daarbij geen wonderen. De AVP-verzekering is een betaalbare verzekeringen dus vaak levert zo'n besparing maximaal enkele euro's per maand op. Dankzij zogenaamde combinatie- of pakketkortingen is het wel mogelijk om een mooie korting te verzilveren op bijvoorbeeld de opstal- of inboedelverzekering. Het is dan ook aanbevolen om ook voor de andere verzekeringen te kijken waar besparen mogelijk is.

Besparen op de aansprakelijkheidsverzekering

Besparen op je aansprakelijkheidsverzekering kan veel voordelen opleveren, maar het is belangrijk om hierbij goed na te denken over de mogelijke gevolgen. Er zijn verschillende manieren om te besparen op de AVP-verzekering, waarbij het verhogen van het eigen risico en het combineren van verzekeringen enkele voorbeelden zijn. Het is belangrijk om alle tips goed te bekijken en te overwegen wat het beste past bij jouw persoonlijke situatie. Op die manier kun je de meest geschikte én best betaalbare aansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

1. Eigen risico verhogen

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om het eigen risico vrijwillig te verhogen in ruil voor een premiekorting. Bij sommige verzekeraars kan het eigen risico verhoogd worden tot ruim 500 euro. Dit levert een beperkt voordeel op van ongeveer 6 tot 14 euro per jaar. Bij een aantal verzekeraars is het ook mogelijk om enkel het eigen risico voor schade door de kinderen te verhogen. Dit kan een premievoordeel van 20% opleveren. Ten slotte biedt ASR de mogelijkheid aan om het eigen risico voor de aansprakelijkheid voor huisdieren te verhogen naar 250 euro in ruil voor een premiekorting. Op het moment van schrijven is dit de enige verzekeraar die deze optie aanbiedt.

2. Besparen door verschillende verzekeringen te combineren

De AVP-verzekering is niet meteen de duurste verzekering, maar het is wel een verzekering die vrijwel iedereen heeft. In het kader van een alles-in-1-verzekeringspakket kan het interessant zijn om de AVP-verzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten als bijvoorbeeld de opstalverzekering en de inboedelverzekering, zelfs als de AVP-verzekeraar iets duurder is. Dat komt omdat verzekeraars vaak kortingen toekennen als er verschillende verzekeringen bij hen worden afgesloten. Omdat de opstal- en inboedelverzekering een stuk duurder zijn, kan deze korting zelfs ruimschoots een iets duurdere AVP-verzekering compenseren.

Daarom raden we aan om het altijd vanuit dit breder perspectief te bekijken. Bij sommige verzekeraars kan zo'n korting per slot van rekening tot meer dan tien procent oplopen.

3. Even wachten op een korting

Het is zeker niet zo dat overstappen naar een andere verzekeraar altijd de betere keuze is, zeker niet wanneer de verschillen beperkt zijn. Dat komt omdat pakketkortingen verloren kunnen gaan, maar ook omdat sommige verzekeraars loyaliteitskortingen toekennen. Hierbij wordt de AVP-verzekering goedkoper naarmate de verzekeringsnemer langer klant is. Soms kan een jaartje wachten alsnog goedkoper zijn dan veranderen van AVP-verzekeraar.

4. Besparen door wijzigingen door te geven

Wanneer de gezinssamenstelling wijzigt, is het belangrijk om dit altijd aan de AVP-verzekeraar door te geven. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen die het huis uit zijn, een echtscheiding of een inwonende ouder die komt te overlijden. In sommige gevallen kan de nieuwe berekening een besparing op de premie opleveren.

5. Besparen door voor een volledig jaar te betalen

Bij sommige verzekeraars kan de verzekeringsnemer een korting krijgen door de premie meteen voor een volledig jaar te betalen in plaats van te kiezen voor de maandelijkse betaling van de premie. Deze korting is vaak vrij beperkt en meestal niet hoger dan 1%. Indien dit bedrag op een rekening staat, is meteen jaarlijks betalen zeker het overwegen waard. De rentevoeten bij financiële instellingen zijn doorgaans toch niet interessanter.

6. Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken

Verder zijn er best wel wat prijsverschillen tussen AVP-verzekeraars en is het mogelijk om te besparen door aansprakelijkheidsverzekeringen te vergelijken. We raden echter aan om daarbij niet alleen rekening te houden met de premie, maar ook met de voorwaarden. In het algemeen is het zo dat een goedkopere verzekering ook minder bescherming biedt. Dat is niet altijd negatief. Zeker niet als de goedkopere verzekering beter aansluit bij de levenssituatie van de verzekerde.

7. Kies enkel een hogere dekking indien dat nodig is

Het is belangrijk om goed na te denken over welke dekking nodig is voor de aansprakelijkheidsverzekering. Een hogere dekking kan leiden tot hogere premies. Niet iedereen hoeft voor de meest uitgebreide en de duurste aansprakelijkheidsverzekering te kiezen, integendeel. Het is dus verstandig om de dekking af te stemmen op de persoonlijke situatie en om zo onnodig hoge premies te voorkomen.

8. Voer een jaarlijkse check uit

Het kan lonen om elk jaar een check uit te voeren. Zo kan worden gecontroleerd of de verzekering nog steeds past bij de persoonlijke situatie en of de premie nog steeds marktconform is. Dit kan bijvoorbeeld door het vergelijken van premies van andere verzekeraars of door een verzekeringsadviseur te raadplegen. Door regelmatig de verzekering te checken, kunnen onnodige kosten worden voorkomen en kan worden gegarandeerd dat de AVP-verzekering nog steeds de beste dekking biedt.

Zuinigheid is niet altijd een goed idee

Hoewel het belangrijk is om te besparen op de aansprakelijkheidsverzekering, is het niet altijd verstandig om de goedkoopste optie te kiezen. Sommige goedkope verzekeringen bieden namelijk niet dezelfde dekking als duurdere verzekeringen. Dit kan betekenen dat je niet goed verzekerd bent op het moment dat er schade wordt geleden. Als de schade hoog is, kan dit tot aanzienlijke kosten leiden. Het is daarom belangrijk om niet alleen naar de premie te kijken, maar ook naar de dekking en de voorwaarden van deze geliefde verzekering. Een iets duurdere verzekering met een betere dekking kan in sommige gevallen beter zijn dan een goedkopere verzekering met een tamelijk beperkte dekking. Het is met andere woorden verstandig om niet alleen op de prijs af te gaan.

Veelgestelde vragen over besparen op de aansprakelijkheidsverzekering

Nu je weet hoe je kunt besparen op je aansprakelijkheidsverzekering, heb je mogelijk nog enkele vragen over deze verzekering. In deze FAQ beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over de aansprakelijkheidsverzekering en het besparen op de AVP-verzekering. Zo krijg je meer informatie over deze verzekering en kun je weloverwogen besparen op de AVP-verzekering.

Kan ik besparen door de dekking van de AVP-verzekering te beperken?

De inhoud van de polis ligt meestal grotendeels vast, behalve dan het maximaal verzekerd bedrag. Bij sommige verzekeraars kan de dekking min of meer vrij worden gekozen, vaak op basis van een aantal keuzebedragen. Soms kan het verzekerd bedrag met een marge van wel 50% worden aangepast. Daarbij kan er vaak ook flink worden bespaard. Uit ons onderzoek blijkt dat de besparing tot 25% kan oplopen als het verzekerd bedrag 50% lager ligt. Bij veel verzekeraars ligt het verzekerd bedrag echter vooraf vast en is aanpassen en besparen dus niet mogelijk.

Zijn er verder nog verschillen tussen AVP-verzekeringen?

De belangrijkste verschillen hebben te maken met de extraatjes of de situaties waarbij er geen sprake is van aansprakelijkheid, maar waarbij de AVP-verzekeraar de schade toch zal vergoeden. Het gaat bijvoorbeeld om sport- en spelclausules of opzichtclausules. Daarnaast bieden sommige verzekeraars via hun netwerk kortingen aan. Bij een aantal AVP-verzekeraars is het bijvoorbeeld mogelijk om korting te krijgen op stoppen-met-rokenprogramma's, waardoor het risico op het veroorzaken van brandschade natuurlijk afneemt.

Moet mijn kind zich apart verzekeren?

Als de kinderen nog thuis wonen is dat meestal niet nodig. Ook wanneer studerende kinderen uitwonend zijn voor hun studies, zal de AVP-verzekering meestal de schade vergoeden en is een aparte AVP-verzekering niet nodig. Soms zijn er wel beperkingen en moet het bijvoorbeeld verplicht gaan om een voltijdstudie of moet het kind in Europa studeren. Als de AVP-verzekering geen dekking biedt, kan de student een eigen AVP-verzekering afsluiten. Vaak is het interessanter om over te stappen naar een andere AVP-verzekeraar die wel dekking verleent.

Ik kan mijn premie niet betalen, wat doe ik?

Neem altijd contact op met de verzekeraar. Bij een onbetaalde premie mag de verzekeraar alle verzekeringen die op de polis staan meteen stopzetten. Dan is de verzekerde niet langer gedekt. Bespreek de situatie met de verzekeraar, geef duidelijk aan wat de aanleiding is en communiceer duidelijk wanneer de betaling zal volgen.

Mijn gezinssituatie is gewijzigd maar ik wil dat niet melden omdat ik dan meer moet betalen. Is dat slim?

Wanneer belangrijke veranderingen niet worden gemeld, mag de verzekeraar de verzekering meteen stopzetten. In uitzonderlijke gevallen kan de verzekeraar zelfs de schade niet accepteren, maar meestal zal de verzekeraar slechts gedeeltelijk uitbetalen. Wijzigingen niet doorgeven, is hoe dan ook niet slim.