EN
aansprakelijkheidsverzekering (AVP) voor schade aan iemand anders

Aansprakelijkheidsverzekering voor schade aan iemand anders

Het is iedere ouder met jonge kinderen wel eens overkomen: ‘Papa! Ik heb per ongeluk een bal door de ruit van de buurman geschopt!’ Dat wordt de verzekering aanspreken. Gelukkig is daar een aansprakelijkheidsverzekering voor. En wat te denken van papa zelf, die in een wat onhandige bui per ongeluk een dure vaas in een restaurant omver stoot? Een aantal dingen die verzekerden moeten weten over de aansprakelijkheidsverzekering, voor als er schade aan iemand anders wordt berokkend.

Voor als je aansprakelijk bent

Als je aansprakelijk bent, wordt je verantwoordelijk gehouden voor de schade die je iemand anders toebrengt. In dat geval ben je verplicht de gevolgen van die daad op je te nemen. Met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is dat geen enkel probleem. De schade wordt door de verzekering gedekt.

Een goed voorbeeld hiervan: je gaat gezellig met wat vrienden naar een festival. Voor de gein spring je bij een vriend achter op z’n rug. Het leek zo lollig, maar hij verliest zijn balans en komt ongelukkig ten val. In het ziekenhuis blijkt dat beide benen gebroken zijn, en je vriend een tijdje niet meer kan werken. Dat leidt tot een schadeclaim. Gelukkig dekt de AVP dat soort schade.

Geen verplichte verzekering

In Nederland is een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren niet verplicht. Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) is dat wel. Deze twee verzekeringen moeten niet met elkaar verward worden. De AVP is er voor particulieren, de WA-verzekering is er voor verzekerden op motorrijtuigen. Het zijn twee verschillende groepen.

Toch kan het best handig zijn om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. In Nederland waren er in 2016 ongeveer 6 miljoen verzekerden met zo’n polis. Daarmee bescherm je niet alleen je eigen portemonnee, maar ook die van degene die gedupeerd wordt. Hoge schadeclaims zijn niet zomaar op te brengen en niemand zit te wachten op juridische procedures.

Waarom een AVP best handig kan zijn

Nog even terug naar dat voorbeeld van de gebroken benen: dat zijn zorgkosten. Die vallen voor het grootste deel onder de basiszorgverzekering van het slachtoffer. Helaas kunnen niet alle bedragen vergoed worden. Er geldt immers een eigen risico en misschien zelfs een eigen bijdrage. Die moeten worden verhaald op de veroorzaker van het leed. De zorgverzekeraar kan ook nog eens bij de aansprakelijkheidsverzekeraar van de schuldige aankloppen, om de kosten te verhalen.

Over het algemeen is een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren een best betaalbare verzekering. Gemiddeld kost een premie nog geen 4 euro voor alleenstaanden en nog geen 6 euro voor een gezin met kinderen. Uitwonende kinderen op kamers, logees en huisdieren zijn daarbij meeverzekerd.

Uitzonderingen

Een aantal zaken is niet meeverzekerd. Denk bijvoorbeeld aan incidenten met motorvoertuigen of onderlinge aansprakelijkheid tussen verzekerden op dezelfde polis. Daaronder verstaan we dus gezinsleden die elkaar aansprakelijk stellen. De enige uitzondering daarop is letsel.

Opzet, grove schuld, vandalisme, het onder invloed zijn van alcohol of drugs worden niet gedekt door de verzekering. Schade met opzet door een kind van 14 jaar of jonger wordt wel gedekt. Het is altijd een goed idee om voor het afsluiten van een verzekering eerst aandachtig de polisvoorwaarden door te nemen.

De juiste claim op de juiste plek

Wie een claim wil indienen, doet er goed aan eerst goed uit te zoeken waar de claim ingediend moet worden. De AVP keert namelijk standaard maximaal de dagwaarde uit. Bij een dure vaas die omgestoten wordt, of een laptop waar koffie overheen gemorst wordt, is dat vaak niet zo wenselijk. Dan kan beter de inboedelverzekering aangesproken worden; deze heeft een ruimere dekking. De consument bepaalt zelf welke verzekering aangesproken wordt.